SVEČANOST NA KOPAONIKU: Učenici i kadeti vojnih škola obeležili Dan državnosti (FOTO)

Autor:

Vesti

15.02.2024

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom obilaska znamenitosti, kroz zanimljivu priču vodiča, učenici, kadeti i njihove starešine upoznali su se sa Srbijom sa početka 19. veka.

SVEČANOST NA KOPAONIKU: Učenici i kadeti vojnih škola obeležili Dan državnosti (FOTO)

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara” i kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA obeležili su danas Dan državnosti posetom Orašcu i prigodnom svečanošću koju su realizovali na Kopaoniku.

Delegacija Vojne akademije i srednjih vojnih škola na čelu sa načelnikom Vojne akademije pukovnikom vanr. prof. dr Srđanom Blagojevićem, komandantom Kadetske brigade pukovnikom Milanom Končarom i načelnikom Vojne gimnazije potpukovnikom Blagojem Đačićem, prisustvovala je danas Centralnoj državnoj svečanosti povodom Dana državnosti u Orašcu i tom prilikom obišla Marićevića jarugu i Muzej Prvog srpskog ustanka.

- Pored kvalitetne nastave koja se realizuje u vojnim školama, posebnu pažnju posvećujemo i negovanju tradicija i učenju naše slavne istorije. Zato smo danas ovde, na Sretenje, na dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, da na jednom istorijski najznačajnijem mestu za našu otadžbinu obeležimo Dan državnosti. Na ovaj dan prisećamo se istorije i odajemo počast slavnim precima i učimo buduće oficire i podoficire koji se u vojnim školama školuju, da kroz život i vojničke karijere koračaju hrabro i da postupaju tako da budu dostojni predaka - rekao je pukovnik Blagojević.

Tokom obilaska znamenitosti, kroz zanimljivu priču vodiča, učenici, kadeti i njihove starešine upoznali su se sa Srbijom sa početka 19. veka, životom i delom Karađorđa Petrovića, velikim bitkama koje su se tada odigrale i kako je bila organizovana vojska tih godina. Na taj način potvrdili su već stečena znanja i usvojili nova.

Učenici drugog razreda Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ i kadeti druge godine Medicinskog fakulteta VMA u ovom periodu realizuju obuku u zimskim uslovima na 51. Skijaškom poligonu na Kopaoniku, gde su i organizovali prigodnu svečanost.

U današnjem danu stopila su se dva bitna događaja srpske istorije. Danas, na Sretenje Gospodnje, slavimo Dan državnosti Republike Srbije, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je usvojen prvi srpski ustav. Priču o slavnoj srpskoj istoriji, na pažljivo osmišljen način, upotpunili su kulturno-umetnički nastupi naših talentovanih učenika. Sa pozornice koju su naši kreativni učenici napravili od snega, odjekivali su stihovi proslavljenih srpskih pesnika i muzičke numere rodoljubivih pesama.

Svečanosti su prisustvovali učenici obe srednje vojne škole sa razrednim starešinama i komandirima, kadeti Medicinskog fakulteta VMA sa komandirom, privremena komanda na 51. Skijaškom poligonu „Kopaonik”, instruktori skijanja, predstavnici JP „Skijališta Srbije“, Nacionalnog parka „Kopaonik”, Gorske službe spasavanja, policijske i vatrogasne stanice „Kopaonik”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading