SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI! Premijerka Brnabić se obraća iz Kragujevca!

Autor:

Vesti

15.02.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceremoniju predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI! Premijerka Brnabić se obraća iz Kragujevca!

Foto: youtube.com/Tanjug

U Orašcu je danas počela centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije koju predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji služi episkop šumadijski Jovan.

Obraćanje Ane Brnabić

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

 

Obraćanje Miloša Vučevića

- Jedna od osnovnih okolnosti koja formiraju svakog čoveka je prošlost. Prošlost predaka, porodice, naroda. Predstavlja nevidljivo, ali jako utemeljenje, da vidimo i da se setimo ko smo i šta smo. Na ovom mestu je bio zbor, tu su se okupili oni koji nisu ništa imali, a imali su sve. Nisu imali slobodu ni pravo na život ali su imali veru i san. Kada su se ovde okupili, naši preci, nadahnuti verom i snom, znali su da može i mora da se desi ono što biti ne može. Prvi smo u Evropi ukinuli ropstvo i feudalizam. Onda kada je narodni duh želje za slobodom zasijao neugasivim sjajom u našoj Srbiji. Mi na ovom mestu svedočimo da se ponosimo, bićem i dušom iz koje smo potekli, slobodom koju smo stekli. Svaki put kada čujemo reč Srbija mi se ponosimo. Ponosimo se jer znamo i osećamo koliko je predaka naših palo za ovu reč. Svaki put kada koristimo tu svetu reč, treba da ovu imamo na umu. Pripala mi je čast da u ime predsednika Vučića svima čestitam Sretenje. Neka živi duh naših predaka, danas kroz nas a sutra kroz naše potomke. Neka nam je srećan Dan državnosti i ponosna naša otadžbina! Živela Srbija, poručio je ministar Vučević.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

Miloš Vučević

 

Obraćanje Milorada Dodika

- Danas u Republici Srpskoj ljudi slave jednako kao svoj Dan državnosti i ne mogu to da zabrane ni lažni ni strani predstavnici kolektivnog Zapada, oni koji nisu ni znali da je ovde pre 500 godina bilo Srba. Srbi su svojim glasom pre 220 godina pokazali da postoje i taj glas i dan danas jasno se čuje i pokazuje. Taj glas će se širiti širom sveta. Treba da se okupimo u onome što jeste srpski svet, da držimo do svog identiteta, pismenosti, slave i da ne dozvolimo nikome da nam to ospori.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

 

Dačić: Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je da je 1804. godine iz Orašca krenula borba za slobodu.

"Imali su pred sobom najuzvišeniji cilj - ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod. Svojom hrabrošću i žrtvom ostavili su nam u nasleđe istu ideju i istu obavezu. Kao što vidite, ta borba i danas traje", rekao je Dačić.

Foto: youtube.com/Tanjug

 

 

Napominje da je Prvi srpski ustanak nasleđe i obaveza potomcima da nikada ni pod kojom silom ne daju na svoju slobodu i na svoje ime.

I u Drugom srpskom ustanku, kao i u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, i ratovima devedesetih branili smo slobodu, ne samo oružjem već i prvim ustavom koji se takođe slavi danas, rekao je Dačić.

 

Prisustvuju i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Takođe prisustvuje i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora. Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Jovan

15.02.2024 17:23

Treba da se ponosimo precima!

Jovan

15.02.2024 17:24

Srbi ne zaboravljaju svoju prošlost!

Jovan

15.02.2024 17:25

Preci su se borili da mi imamo sada stabilnu Srbiju, a potomci treba da nastave gde su preci stali!

Jovan

15.02.2024 17:27

Istoriju treba da poštujemo, a da se trudimo da izgradimo bolju budućnost!