VELIČANSTVENO OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI! Beograd obasjan, 500 dronova na nebu iznad prestonice ispisalo "ŽIVELA SRBIJA" (VIDEO)

Autor:

Vesti

15.02.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 20:30, nebo iznad Beograda obasjalo je spektakularno vatromet izveden sa čak 18.500 pojedinačnih efekata, trajanja od šest minuta i 52 sekunde, što ga čini najvećim izvođenjem vatrometa do sada.

VELIČANSTVENO OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI! Beograd obasjan, 500 dronova na nebu iznad prestonice ispisalo "ŽIVELA SRBIJA" (VIDEO)

Foto: Tanjug/Marko Đoković

U sklopu obeležavanja Dana državnosti Srbije, večeras je u Beogradu započeo multimedijalni program pod nazivom "Oživljavanja", koji je privukao pažnju brojnih posetilaca, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vizuelni performans pod nazivom "Slava i trajanje" na fasadi zgrade Starog dvora oživeo je motive ustanka, ustava i simbole državnosti kroz 3D svetlosnu animaciju. Posebno zanimljiv detalj bio je glas glumca koji je preneo reči Karađorđa iz adaptacije teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".


Tokom večeri, predsednik Vučić je u zgradi Predsedništva uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima su se našli brojni književnici, novinari, glumci, pevači, sportisti i drugi. Nakon dodele priznanja, Reprezentativni orkestar Garde i Policijski orkestar priredili su Promenadni koncert od Kalemegdana do Trga Republike, dodatno obogaćujući kulturnu ponudu večeri.

Jedan od najzanimljivijih delova programa bio je "Teslin vremeplov" na fasadi Instituta Servantes, gde je dr Dušan Jovović, prvi umetnik sa Balkana koji je sa ovim projektom van kategorije nastupio na prestižnom Festivalu svetla u Berlinu, predstavio audio-vizuelni spektakl. Takođe, fasade Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta oživele su kroz umetničku 3D svetlosnu animaciju pod nazivom "Svetlost Nadežde i Save", ističući različite dramske i likovne promene.

 

U 20:30, nebo iznad Beograda obasjalo je spektakularno vatromet izveden sa čak 18.500 pojedinačnih efekata, trajanja od šest minuta i 52 sekunde, što ga čini najvećim izvođenjem vatrometa do sada. Takođe, na Beogradu na vodi organizovani su "light show" i "dron show", sa 150 rasvetnih tela u sistemu sa još 300 uređaja na Kuli Beograd, praveći efekat od 600 metara duž obale Save, što predstavlja najveći "Light Show" u regionu.


Osim kulturnih dešavanja, za Sretenje su pripremljene i druge aktivnosti, kao što su radno vreme tržnih centara, pošti, apoteka, informacije vezane za putovanja, kao i vremenska prognoza za naredne dane. Sve u svemu, veče obogaćeno multimedijalnim sadržajem i spektakularnim svetlosnim efektima osvetlilo je Beograd i doprinelo obeležavanju Dana državnosti na jedinstven način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (15)

Loading
Hana

15.02.2024 21:04

Srbijo, srecan Dan drzavnosti!

Jana

15.02.2024 21:07

Srbija zaslužuje jedan ovakav spektakularan i velicanstven dan. Kada se se proslavlja dan republike.

Milana

15.02.2024 21:07

Srbija je ovaj velicanstveni spektakl zasluzila

Maja

15.02.2024 21:08

Srbija je ove godine nadmašila sebe i obeležila Sretenje kako treba!