KURTIJU SVI REDOM OKREĆU LEĐA: Haradinaj mu zatražio ostavku, NATO šalje još 700 vojnika, Kosovo ne može u Savet Evrope

Autor:

Vesti

30.05.2023

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takozvana Kosovska policija i specijalci ROSU i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

KURTIJU SVI REDOM OKREĆU LEĐA: Haradinaj mu zatražio ostavku, NATO šalje još 700 vojnika, Kosovo ne može u Savet Evrope

Foto: Tanjug-AP

Jutros je na severu Kosova i Metohije mirno, posle noćašnjeg sukoba pripadnika KFOR-a sa Srbima u Zvečanu.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata, a broj pripadnika KFOR-a je pojačan. Vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih opština, gde su građani juče protestovali, ali i oko zgrade opštine u Severnoj Mitrovici.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sedišta opština sa srpskom većinom na severu pokrajine.

Takozvana Kosovska policija i specijalci ROSU i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine. Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Njihov zahtev je povlačenje specijalaca sa severa Kosova i Metohije, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u srpske opštine.

20.55 - Kosovu nije mesto u Savetu Evrope

Poslednja eskalacija nasilja na Kosovu je pokazala da Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ocenio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron.

"Ovaj region ostaje bure baruta, čijim prijemom u Savetu Evrope i EU bi samo uvezli probleme u naše institucije, koje bi tako destabilizovali", objasnio je on.

20.20 - Ruski ambasador: Vučić rešen da diplomatski reši problem Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čvrst je u nameri da diplomatskim putem reši problem na Kosovu, spreman je za pregovore, ali zahteva neutralnost Zapada, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posle sastanka s Vučićem, prenosi RTV.

19.50 - Haradinaj: Kurti da podnese ostavku

Posle američkih sankcija Prištini, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, za manje od tri godine na vlasti, nisu ostvarili ni jedan uspeh, a da ga nisu "okrenuli naglavačke" i da su za tako kratko vreme vratili Kosovo 10 godina unazad.

 

18.40 - Amerikanci zabranili posete zvaničnika iz Prištine

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki predstavnik u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da SAD imaju dva zahteva od Prištine - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

- Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese (tzv.) Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju (tzv.) Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu - rekao je Hovenijer.

18:24 Mojsilović obišao deo snaga Vojske Srbije

Vojska Srbije nalazi se u najvišem stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zajedno sa drugim snagama bezbednosti Srbije prati razvoj situacije na terenu, a načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović obišao je deo snaga VS koje su preventivno razmeštene, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

18:20 Stoltenberg otkrio koliko vojnika NATO šalje na Kosovo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO na Kosovo poslati još 700 vojnika.

Kako se navodi, dodatne snage će biti u pripravnosti, i biće poslate na Kosovo ukoliko se za to ukaže potreba.

17.05 - PRVA AMERIČKA SANKCIJA ZA PRIŠTINU!

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

- Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći - rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

- Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu - navodi.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

16:34 U Leposaviću protest još traje, u Zvečanu i Zubinom Potoku završeni u 16 sati

Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja novinar Tanjuga.

U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras. Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke.

Protest protiče bez incidenata. Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini.

Sa druge strane, protesti u Zvečanu i Zubinom Potoku 

15:41 Američki Kfor stigao kao pojačanje u Leposavić

Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić, i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

Foto: KosovoOnline

 

Predstavnici Srba bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić i načelnica Opštinske uprave Radmila Vukićević preneli su novinarima da su im iz Kfora rekli da su pojačali prisustvo "poučeni jučerašnjom situacijom u Zvečanu".

15:24 Milosavljević: Građani u Zvečanu razilaze se u 16 časova, od sutra novi protesti

Građani okupljeni u Zvečanu razići će se danas u 16 časova, ali će se od sutra svakodnevno okupljati ispred zgrade opštine do ispunjenja zahteva, rekao je nekadašnji predsednik Skupštine Opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Zahtevi meštana Zvečana, ali i Leposavića i Zubinog Potoka su isti

Kako je rekao Milosavljević, oni traže povlačenje Specijalnih jedinica tzv. kosovske policije iz zgrada opština sa srpskom većinom, i uopšte sa severa Kosova, kao i onemogućavanje dolaska ilegalnih predsednika u zgrade tri opštine.

On je objasnio da će građani na protestu u Zvečanu ostati danas do 16 sati, a da će se svakog narednog dana okupljati u jutarnjim satima, između 7 i 7.30 časova "u sve većem i većem broju, sve dok se ne ispune zahtevi“.

On je istakao da se na KiM dešava nešto što je retkost i strašno za 21. vek.

- Našoj deci onemogućeno je da pohađaju škole. Našim komšijama koji žive u neposrednoj blizini opštine onemogućeno je da normalnim putem dođu do svojih kuća i mi moramo da istrajemo u mirnim protestima, mi smo za mir, nismo za tenzije, neko drugi stvara tenzije - rekao je Milosavljević i pozvao građane na istrajnost u zbog privedenih Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića.

- Naša je moralna obaveza da budemo ovde, svakom od nas može da se desi isto. Može da se desi metak ili dva, ili stotine kao što se juče desilo od strane Specijalnih jedinica i Kosovske policije - istakao je on.

15:16 NATO raspoređuje dodatne snage na KiM

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na tzv. Kosovu, NATO je odredio raspoređivanje Operativniһ rezervniһ snaga (ORF) za zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Združene komande NATO-a u Napulju.

- Raspoređivanje dodatniһ snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera kako bi se osiguralo da KFOR ima kapacitete koji su mu potrebni da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom Saveta bezbednosti UN. Želim da poһvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije da interveniše kako bi zaustavio nemire i spasio živote. Nasilje mora da prestane, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju radnje za podrivanje mira u bilo kojoj zajednici na Kosovu - naveo je komandant Združeniһ savezničkiһ snaga u Napulju Stjuart Manš.

 

 

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da Komanda nastavlja da ''pomno prati'' situaciju na Kosovu i da će nastaviti da koordinira sa KFOR-om, kako bi se osiguralo da ''imaju sve sposobnosti i snage koje su im potrebne da obezbede okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice u skladu sa mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

15:07 Na Jarinju obustavljen teretni saobraćaj u pravcu ka Kosovu

Na administrativnom prelazu Jarinje obustavljen je prelazak teretnih vozila u pravcu ka Kosovu, saznaje Kosovo onlajn.

Kamioni se ne propuštaju da pređu administrativnu liniju od 13 časova, zbog čega se formirala duža kolona kamiona.

Saobraćaj iz pravca Kosova nesmetano se odvija i kamionima je dozvoljen prelazak preko administrativne linije.

Putnički saobraćaj se za sada nesmetano odvija u oba pravca.

14:56 Petković upoznao Konradovu i Košara sa situacijom i hronologijom događaja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, danas je ambasadorku Nemačke Anke Konrad i ambasadora Francuske Pjera Košara upoznao sa situacijom i hronologijom događaja na KiM.

Istakao je da je sve to moglo biti sprečeno da je Kfor ispunio svoj mandat i u petak sprečio nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, kao i pripadnike specijalne policije da zauzmu srpske objekte na severu. Lažni gradonačelnici moraju da napuste te objekte, jer tu nemaju šta da rade, kao što Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM, naglasio je Petković.

Srbi su odlučni da brane svoje pravo na ostanak i opstanak na KiM i Beograd će zajedno sa njima nastaviti da se zalaže za očuvanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini i regionu, od čega su nas jučerašnji događaji, izazvani jednostranim potezima Prištine i nasiljem nad srpskim stanovništvom, ozbljno udaljili, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

14:45 Kfor metalnom ogradom blokirao školu u Zvečanu 

Pripadnici Kfora u Zvečanu postavili su danas metalnu ogradu uz samu kapiju Osnovne škole "Vuk Karadžić", koja se nalazi u neposrednoj blizini opštine, javlja dopisnik Tanjuga.

Na taj način su, pored osnovne, blokirane i srednja škola i obdanište.

14:28 Srbi u Leposaviću srpskim trobojkama ukrasili bodljikave žice i prepreke Kfor-a

14:21 Zahtevi su isti, a život paralisan. Nismo bezbedni dok su tu specijalci

Član predsedništva Srpske liste Slavko Simić i bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić razgovarali su sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.

14:03 Vučić otkazao put u Bratislavu

On je u video poruci, koju je objavio na Instagramu, rekao da ostaje sa svojim narodom.

 

 

13:53 U Lipljanu skinuta srpska zastava sa zvonika crkava

Sa zvonika crkava Bogorodičino Vavedenje i Svetih Flora i Lavra u Lipljanu nepoznato lice skinulo je tokom noći držač sa zastavom, potvrdio je danas za Tanjug Predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović.

Zastava je pocepana i odnesena.

Lipljanski paroh, otac Dragiša Jerinić, prijavio je slučaj Kosovskoj policiji. Joksimović je rekao da je zabrinut za stanovništvo u ovoj loklanoj samoupravi.

- Ovo je direktna posledica antisrpske retorike koja dolazi iz Prištine, od prištinskog premijera Aljbina Kurtija. Nekako se uvek to što se govori i izjavljuje u Prištini odrazi na naše stanovništvo. Danas je skinuta i odnesena zastava u Lipljanu, preti se našem stanovništvu, zapaljena je i zastava u Gračanici, nije normalno stanje da se svakodnevno pitamo šta je sledeće - rekao je Joksimović i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

13:49 Srbi na severu Kosova najavili masovnije proteste za sredu  

Srđan Milosavljević koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsednika Skupštine Opštine Zvečan najavio je masovnije proteste u svim opštinama na severu Kosova ukoliko privedeni, Radoš Petrović i Dušan Obrenović, ne budu oslobođeni.

13:41 Zaharova: KFOR evoluirao u izvor neopravdanog nasilja i eskalacije u regionu

Međunarodne bezbednosne snage na KiM predvođene NATO, poznate kao KFOR, evoluirale su u izvor neopravdanog nasilja i eskalacije u regionu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Krizna situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je mogla da se reši mirnim kompromisom, bila je tvrd orah za mirovne snage NATO na Kosovu. Oni ne samo da su pokazali neprofesionalnost, već su postali i izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije - navela je Zaharova u saopštenju, prenosi TAS S.

13:33 Borelj: Radim na organizaciji dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine

Borelj je rekao da je jutros razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je apelovao na obe strane da deeskaliraju situaciju

13:20 Euleks: Najnovija eskalacija na severu Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva
13:15 Pretučeni Dušan sa Kosova rođen je kao Sulejman

Ime Dušana Obrenovića je naširoko poznato, jer je on javno obelodanio da je nekada bio Sulejman Muratović, a onda se 2016. prekrstio i kako je, rekao, vratio se veri svojih predaka. Tada je i ime promenio.

13:04 Kurti otkazao učešće na forumu u Bratislavi

Aljbin Kurti neće učestvovati na Bratislavskom forumu za spoljnu politiku, bezbednost, evropske poslove i privredu koji okuplja lidere iz različitih zemalja, zbog situacije na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Ove godine, prema dnevnom redu koji je ovaj forum objavio, Kurtij je danas trebalo da učestvuje kao govornik na panelu sa bivšim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, bivšim premijerom Bugarske Kirilom Petkovim i evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

12:57 KFOR se sprema da razvuče bodljikavu žicu ispred opštine u Zvečanu

12:16 Vučić: Srbija će zahtevati hitne mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM

Predsednik je Harčenka obavestio o eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba na KiM

12:05 Pretučenom Obrenoviću neophodna pomoć hirurga, advokatu onemogućeno da dokumentuje povrede

Advokatu Predragu Miljkoviću koji brani Dušana Obrenovića (25), onemogućeno je da dokumentuje i fotografiše njegove povrede u pritvoru u Južnoj Mitrovici.

11:42 Jezive povrede Srbina na kojeg je pucala ROSU iz kalašnjikova: Galjak i dalje u teškom stanju

Među 52 povređena pacijenta koji su tražili pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, velika većina ima povrede od gumenih metaka, šok bombi i suzavca, kao i od udaraca Kforovih vojnika čizmama i palicama, a najteže je povređen Dragiša Galjak na koga je pucao pripadnik kosovske policije.

Od tih 52, troje zašlužuju najveću pažnju, među njima je Dragiša Galjak, koji ima dve prostrelne rane, jednu u predelu leve polovine karlice, a drugu u predelu kažiprsta leve šake. On je najteže povređen - rekao je juče direktor KBC Kosovska Mitrovica doktor Zlatan Elek.

10.45 - Ponovo se vijori trobojka u Gračanici

Pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, postavljena je nova srpska zastava, nakon što je prethodna zapaljena u toku ranih jutarnjih sati od strane nepoznatog počinioca.

10.15 - Uhapšeni Srbin izubijan

Juče uhapšeni Srbin u Zvečanu Dušan Obrenović sav je izubijan od batina, rekao je njegov advpkat. 

Više o rome pročitajte na ovom linku.

9.58 - KFOR OBEĆAO POVLAČENJE SPECIJALNIH JEDINICA DO 15 ČASOVA

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova, javlja Kosovo-online.com.

Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni, piše Telegraf.

Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima - kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu - naveo je Nedeljković.

9.32- Dvojica Srba pušteni su na slobodu

Dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni su na slobodu, a dvojici je određeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić.

Četvorica Srba uhapšeni su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i tzv. kosovske policije.

8.56 - "Za incidente odgovoran samo Kurti"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

8.24 - Hetemi noć proveo u zgradi opštine

Veliki broj građana i jutros se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a novoizabrani Kurtijev gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, vojnici italijanskog Kfora stacionirani su u velikom broju na platou u centru grada, a iza njih su vozila specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Građani su okupljeni ispred njih i mirno protestuju, a grupisani su i kod obližnjeg hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Leposavića i kod Osnovne škole "Leposavić". 

07.29 - Radnici opštine Zvečan se okupljaju i danas, traže povratak na radna mesta

Radnici Opštine Zvečan i ovog jutra okupili su se ispred zgrade te institucije kako bi zatražili povratak na svoja radna mesta. Njih je trenutno oko stotinak i još pristižu, javlja Kosovo-online-com.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na pedesetak metara od opštine i formirali kordon. Oni su, isto kao i juče, opremljeni štitovima i opremom za razbijanje demonstracijama, a specijalci Kosovske policije sa više blindiranih vozila nalaze se iza vojnika Kfora.

07.22 - U Gračanici zapaljena zastava Srbije 

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

07.17 - Borelj: EU osuđuje nasilje u Zvečanu, kroz dijalog pronaći političko rešenje

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje u Zvečanu i poziva strane da deeskaliraju situaciju i odgovorno se ponašaju, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na Tviteru još napisao da su akti nasilja nad pripadnicima KFOR-a i policije, nad predstavnicima medija i civilima - apsolutno neprihvatljivi. Borelj je poručio i da EU očekuje da se kroz dijalog pronađe političko rešenje za trenutnu situaciju. U Zvečanu je juče došlo do sukoba pripadnika Kfora i takozvane kosovske policije sa Srbima, koji su mirno protestovali zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u prostorije četiri opštine sa srpskom većinom na severu pokrajine.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Dr

30.05.2023 07:57

Podrška braći na Kosovu i Metohiji. Čuvajte se, braćo.

Petar

30.05.2023 07:57

Braćo Srbi izdržite do ispunjenja zahteva - ukloniti fantomske gradonačelnike i obeležja fantomske države Kosovo

Miloš

30.05.2023 07:58

Nasilje su pokrenili fašisti iz KFOR-A koji su tukli goloruki narod dok je sedeo

Gaga

30.05.2023 07:58

Podrška Srbima na KiM, da opstanu istrajni u svojim namerama.