VUČIĆ RAZVALIO HRVATE: Propao pokušaj Zagreba da nas isprovociraju u Briselu

Autor:

Vesti

23.06.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu na Samitu EU - zapadni Balkan nastavljeno je s politikom pritisaka na našu zemlju, dok su Hrvati pokušali da nam kroje politiku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče u Briselu predstavljao našu zemlju na Samitu EU - zapadni Balkan, nije dozvolio da nam ni Brisel ni Zagreb komanduju. I jednima i drugima dao je jasan odgovor.

VUČIĆ RAZVALIO HRVATE: Propao pokušaj Zagreba da nas isprovociraju u Briselu

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Naime, na pitanje novinarke iz Hrvatske kako gleda na to što su premijer i predsednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sedeti na dve stolice Vučić je odgovorio:

- Srbija sedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer (Andrej Plenković) i vaš predsednik (Zoran Milanović) oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali im čestitam na tome što bi mnogo želeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

PROŠLO VREME

Pokušaj provokacije propao je i sledećim pitanjem koje se ticalo samita. Medije iz regiona interesovalo je da li Srbija ima spreman odgovor na kritike koje će nam biti upućene zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

- Očekivao ili ne, dobiće odgovor - bio je jasan šef države.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aleksandar Vučić

Vučić je istakao da je prošlo vreme pritisaka na slobodne nezavisne države. Naveo je da sastanak u Briselu vidi kao priliku da sa evropskim prijateljima razgovara o budućnosti Srbije i regiona.

- Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu, poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali, a neki mnogo veliki, ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu - poručio je on.

Ocenio je da juče u Briselu nije bilo nikakvih konkretnih rezultata za zapadni Balkan, ali da jeste vođena dobra diskusija.

KRITIKE ZBOG RUSIJE

Potvrdio je da je bilo više država koje su kritikovale Beograd zbog pozicije u vezi s ratom u Ukrajini i ruske intervencije.

- To je konkretno rečeno, ali politika se ne odnosi uvek na konkretne rezultate, na kraju jesu rezultati najvažniji, ali je veoma važno da bismo došli do njih da saslušamo jedni druge, da vodimo produktivne diskusije i izgradimo odnos poverenja. I s te tačke gledišta, to je bio važan sastanak i dobar znak za budućnost - naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je naša zemlja opredeljena za ulazak u EU, te da se zalaže za što brže otpočinjanje pregovora o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju.

- Danas je Srbija pričala o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i dosta zemalja, ali se ništa nije dogodilo. Verujem da su naši prijatelji u Skoplju i Tirani zaslužili da dobiju početak pregovora i verujem da će to biti što je pre moguće - rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

Zahvalnost Ursuli i Varheljiju

Šef države naveo je da je zahvalan i Oliveru Varheljiju i Ursuli fon der Lajen, kao i drugim zvaničnicima koji Srbiju podržavaju na EU putu, koji su to iskazali posetama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kaja Kalas

- Hvala im što su nas saslušali, više od 20 lidera nas je danas saslušalo, kao i mi njih. Zahvalan sam i francuskom predsedniku na inicijativi da se uspostavi nova politička zajednica jer je to jedini način da mi budemo saslušani, da naše glasove češće čuju evropske kolege, da mi čujemo njih i shvatimo način na koji razmišljaju. To je korisno za nas - rekao je Vučić.

Premijerka Estonije: Moramo dati nadu Balkanu

Premijerka Estonije Kaja Kalas ocenila je da je zapadnom Balkanu važno dati nadu na evropskom putu. Kalasova se nada rešenju severnomakedonskog pitanja i podvlači da je ključno da zapadni Balkan bude deo evropske porodice.

Sa Makronom o regionu

Odmah po završetku samita Vučić je imao bilateralni sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Republika

Foto: Printskrin

Vučić i Makron

- Kao i uvek, imao sam više nego prijateljski sastanak sa predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim sam razmenio mišljenja o najbitnijim regionalnim i globalnim temama. Srbija podržava predlog o formiranju nove evropske političke zajednice jer je to jedini način da nas lideri Evrope čuju i dobar način za nas da češće slušamo naše evropske kolege i saznamo kako oni razmišljaju - napisao je Vučić na Instagramu.

Odličan razgovor sa austrijskim kancelarom

Predsednik Srbije razgovarao je sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i istakao da je razgovor bio odličan.

- Iskoristili smo priliku nakon samita EU-ZB da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima, geopolitičkoj situaciji i evropskom putu Srbije, za koji nam Austrija pruža punu podršku - naveo je šef države.

Šolc: Evropsko obećanje mora biti verodostojno

Od najvećeg je značaja da zemlje zapadnog Balkana, posle 20 godina od davanja evropske perspektive, dobiju verodostojno obećanje da će dobiti mogućnost da pristupe EU, istakao je u Briselu nemački kancelar Olaf Šolc.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Šolc i Vučić

On je uoči samita rekao da danas šefovi država i vlada Unije imaju važnu diskusiju sa zemljama zapadnog Balkana. Podsetio je da su zemlje regiona 2003. dobile obećanje da će postati članice EU i tada je postojala nada da bi to moglo da se desi u roku od pet do 10 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
zaklina

24.06.2022 07:07

Hrvati samo zele da provociraju i zamere Srbiju sa svima!

Aleksandar

24.06.2022 08:11

Hrvati dosli sa namerom da isprovociraju Srbiju ali na njihovu zalost to im nije uspelo!