KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV IVANKE POPOVIĆ ZBOG ZLOUPOTREBE DRŽAVNIH PARA: Ona više ne sme da bude rektor!

Autor:

Vesti

18.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, podnelo je krivičnu prijavu protiv rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović jer je bez saglasnosti potrošila gotovo tri miliona dinara budžetskih sredstava da bi mimo zakona zaposlila 10 osoba na određeno vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivanka Popović

Prijava je usledila posle izveštaja Državne revizorske institucije koja je, kako se navodi, pronašla na Univerzitetu u Beogradu tokom 2019. niz nepravilnosti u isplati zarada i javnim nabavkama, a utvrđeno je i nenamensko trošenje sredstava, kao i nezakonito zapošljavanje, zbog čega se očekuje da reaguju pravosudni organi.

Državna revizorska institucija saopštila je da je Univerzitet u Beogradu tokom 2019. isplatio 5,59 miliona dinara na ime zarada zaposlenih na određeno, kojih je bilo više od maksimalno dozvoljenog broja. Univerzitet je imao od jednog do šest zaposlenih na određeno vreme više od maksimalno dozvoljenog broja i po tom osnovu isplatio je iznos od 5,59 miliona dinara, od čega 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Republike Srbije, a 2,67 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, utvrdio je DRI u izveštaju o poslovanju univerziteta za 2019, koji se odnosi na primanja zaposlenih.

Utvrđeno je i da univerzitet nije internim aktima utvrdio elemente za obračun i isplatu plata iz sopstvenih prihoda. U izveštaju je navedeno da je BU za plate ukupno isplatio 190,5 miliona dinara, a iz sopstvenih prihoda 94,2 miliona. Za odabrani deo zaposlenih uvećani su koeficijenti po osnovu zvanja i na ime istih obračunate su i isplaćene plate u 2019. u većem iznosu za najmanje 1,79 miliona dinara iz sopstvenih prihoda.

Pridružila se hajki protiv Malog

Rektorka Popović je ostala upamćena i kada je dozvolila da opozicija predvođena Pokretom 1 od 5 miliona, bliskom Draganu Đilasu, povredi autonomiju univerziteta. Tokom blokade Rektorata 2019. opozicioni aktivisti koji su se predstavljali kao studenti upali su u ovo zdanje, a među njima Đilas i njegov bliski saradnik Branko Miljuš.

Zanimljivo je da je ona tada bila puna razumevanja za takozvane studente, pa se uključila i u hajku protiv ministra finansija Siniše Malog zbog navodnog plagiranja doktorata.

Obračunate su i isplaćene novogodišnje nagrade u iznosu od 5,53 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, što nije u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019, stoji u izveštaju revizora. Revizori su utvrdili i da je univerzitet u revidiranom periodu sproveo ukupno 20 postupaka javnih nabavki, od kojih su kod šest postupaka utvrđene nepravilnosti u vezi s poštovanjem odredaba Zakona o javnim nabavkama.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi rektorka Popović morala da snosi odgovornost ako se utvrdi da je kršila pravne norme.

- Ne treba niko, pa ni Ivanka Popović da bude zaštićena jer je rektorka niti izuzeta od istrage i suda nadležnih organa jer u delu javnosti ima političku težinu. Pitanje je da li je moralno u tim novim okolnostima da se opet kandiduje za istu poziciju. Ako hoće, neka se kandiduje, ali sumnjam da će akademska zajednica podržati tu vrstu negativne reputacije, uz njeno političko koketiranje i sve te raznovrsne mrlje u biografiji - navodi za Srpski telegraf Vuk Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading