SPREMAN ZA RAT! Dragan Đilas preti prolivanjem krvi! SVE ZA FOTELJU!

Autor:

Vesti

26.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatram da dešavanja na ulici niko ne može da kontroliše i posledice mogu da budu fatalne, upozorava šef opozicije

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dragan Đilas preti građanskim ratom i prolivanjem krvi na ulicama Srbije ako se ne ispune zahtevi njegovog SSP i partnera iz DS i PSG pred izbore najavljene na proleće 2022, među kojima se ističe formiranje ministarstva za sprovođenje izbora (?!). Taj resor ne postoji nigde na kugli zemaljskoj. Posledice, otvoreno preti Đilas, mogu biti fatalne!

Optužujući vlast da zavodi navodnu diktaturu i cenzuru, Đilas i njegovi opozicionari zapravo već sad prave alibi za "vaninstitucionalnu borbu" da bi se domogli fotelja pošto sva istraživanja i prognoze neumoljivo pokazuju da su im šanse na izborima minimalne. U tu svrhu angažovani su mediji, njima naklonjeni i pod kapom "Junajted medije" starog Đilasovog partnera Dragana Šolaka. Pa i psiholozi (pogledaj okvir). I svi s istim zadatkom - da zamenom teza predstave da je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić odgovoran za to što će oni da izazivaju haos na ulicama. U tu svrhu ne isključuju čak i ponovni bojkot izbora.

PRITISAK I UCENA

Đilas je, naime, zapretio da će Srbija, ako se ne prihvate zahtevi demokratske javnosti, skliznuti potpuno u totalitarizam, te da će Evropa dobiti novog Lukašenka.

- Aleksandar Vučić će od Srbije napraviti kineski magacin. Ako nema uslova za izbore, naravno da nema ni izbora, pa, samim tim, na istim ne možemo da učestvujemo. U tom slučaju će se duboka politička kriza u kojoj se nalazimo preneti na ulice, što je opcija protiv koje se iskreno borim. Smatram da dešavanja na ulici niko ne može da kontroliše i posledice mogu da budu fatalne - izjavio je on za Novu S.

Činjenice

tri uslova SSP, DS i PSG za izbore

- formiranje ministarstva za sprovođenje izbora

- postavljanje "paralelnih uredništava" informativnog programa javnih servisa

- razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti

Slične pretnje ponavljaju i radikalne metode najavljuju za isti medij i njegov doskorašnji saradnik iz upokojenog Saveza za Srbiju (SZS) i lider Dveri Boško Obradović, ali i Miroslav Aleksić (NS) i Pavle Grbović (PSG), koji ne isključuju bojkot i narednih izbora, kao i predsednik Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović i lider DS Zoran Lutovac (pogledaj okvir).

Sve to, ocenjuje potpredsednik SNS Milenko Jovanov za Srpski telegraf, vid je pritiska i ucene:

- Ali ne razumem samo kome ih upućuju jer oko tih njihovih zahteva nisu u stanju da postignu dogovor ni među sobom. Oni zapravo sada kažu: "Ako ne ispunite sve naše zahteve, za koje ni sami ne znamo šta su, i ma koliko oni nesuvisli i neozbiljni bili, mi ćemo da idemo na ulicu i da izazivamo nemire - rekao je on.

 

Đilas kao antivakser: Neće za svoju decu kineske vakcine

Da je kojom neprilikom lider SSP Dragan Đilas u mogućnosti da vlada Srbijom i da se ljudi oslanjaju na njegovu politiku, nijedan građanin do sada ne bi bio vakcinisan. Đilas je, naime, još početkom avgusta poveo čudnu antivaksersku kampanju, tvrdeći da svoju decu neće vakcinisati cepivom iz Kine, već onom koju će dobiti deca u Nemačkoj, Francuskoj...

- Predsednik Srbije želi građane Srbije da vakciniše kineskom vakcinom... Ali meni ne pada napamet da svojoj deci dajem kinesku vakcinu. Ono što ja hoću i za moju decu i za svu decu u Srbiji i za sebe i za sve koji žive ovde - hoću istu onu vakcinu kojom će se Nemac vakcinisati, onu vakcinu koju će dobiti dete u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, ono čime će se Evropa boriti protiv korone, a ne ono što će nam doći iz Kine - ispričao je tada Đilas.

Danas, pet meseci kasnije, uočava se koliko je njegova politika opasna, i to po zdravlje građana. U svetu se sad vodi rat za vakcine, kineske, ruske, "Fajzerove". A Srbija je iz Kine dobila milion vakcina i treća je po vakcinaciji u Evropi. Srbija, inače, ima bilateralne ugovore i sa "Fajzerom" i proizvođačem ruske vakcine sputnjik-V. Ali isporuke "Fajzera" su sad i duplo manje i sporije, što, kako pišu mediji, frustrira lidere EU. Uz to, iako je platila četiri miliona evra za vakcine, plus dva miliona za proizvodnju, iz Kovaks programa nije isporučena nijedna.

 

VEĆ VIĐENO NASILJE

Jezikom pretnji i ucena, ističe Jovanov, ne razgovara se sa SNS, a posebno se tako ne može razgovarati s Aleksandrom Vučićem:

- Zato, umesto jalovih ucena i besmislenih pretnji, Đilas, Lutovac i ekipa treba najzad da smisle bilo šta što nije "Ua, Vučić" i poziv na nerede i dolazak na vlast ulicom jer od ta posla nema ništa.

Politički analitičar Branko Radun kaže da preteće izjave predstavnika te bezidejne opozicije ukazuju da će pokušati da osvoje vlast na ulici kad ne mogu na izborima pošto analize pokazuju da je poverenje građana u njihove stranke i propale projekte udruživanja izuzetno nisko.

- Oni već sada neskriveno govore o toj mogućnosti, organizaciji nekih demonstracija i izazivanju haosa. Od njih smo već videli to uništavanja imovine, paljenje kola, nasilne upade u institucije, obračunavanje s policijom... Ali vlast se osvaja na izborima.

I oni prete

Zoran Lutovac, DS

Uzimajući u obzir činjenicu da je ova vlast potpuno podelila društvo, da manipuliše strahom i igra se emocijama naroda, neželjeni scenariji postaju sve realniji

Boško Obradović, Dveri

Bolest nije izlečena i očito je potrebna još jača terapija. Najbolji način za mirni izlazak iz ove političke krize jeste sporazum između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova za nastupajuće izbore na svim nivoima. Ukoliko do toga ne dođe, moramo biti spremni za vaninstitucionalnu borbu

Pavle Grbović (PSG)

Cena propasti pregovora je produbljivanje krize i vrlo verovatno gubitak moći da se nagomilano nezadovoljstvo građana adekvatno politički i institucionalno kanališe. Ukoliko institucije ne budu počele da funkcionišu, ukoliko javni servis ne bude otvoren za drugačije mišljenje, ukoliko se zaposleni budu tretirali kao glasačke mašine, onda će nezadovoljstvo pre ili kasnije nekontrolisano eksplodirati.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (60)

Loading
tale

26.01.2021 08:41

druže za tebe više ne bi glasao ni u ludilu, džabe pretiš

Slavica

26.01.2021 08:41

Srbija nece nerede,niti ce podrzati Djilasa u nasilju.

Marija

26.01.2021 08:41

Djilas moze da preti i nista vise

maja

26.01.2021 08:43

Zastrasujuce je koliko je ovaj covek gladan vlasti