GASIM MEDIJE, OTIMAM IMOVINU SVIMA, OSIM SEBI! ĐILAS obelodanio PLAN KAKO DA VLADA SRBIJOM! Pokazao pravo lice

Autor:

Vesti

08.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pretnje medijima, biznismenima i privrednicima ključni su elementi programa koji će lider Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas realizovati ukoliko se dokopa vlasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Lider SSP najavio uvođenje diktature i bezakonja ukoliko se dokopa vlasti

Vođa opozicije otkrio je da će, čim dođe na vlast, zatvoriti medije koji su kritički pisali o politici koju zagovara. Ništa bolje neće proći ni domaći i strani privrednici kojima će oteti stečenu imovinu. Od Đilasovih zakona biće izuzet samo on, te, za razliku od svih ostalih, jedini je koji će, kao i dosad, ćutati o ogromnom bogatstvu, koje je stekao on, ali i njegov brat Gojko, koji ima na desetine nekretnina na elitnim lokacijama u Beogradu.

U intervjuu za portal Direktno, koji inače naklonjen ovoj političkoj opciji, Đilas je objasnio kako će izgledati njegova diktatura:

- Može da nas čeka specijalni tužilac za borbu protiv korupcije funkcionera, oduzimanje imovine svima koji ne mogu da objasne odakle im pare, gašenje svih propagandnih glasila SNS, koja su širila mržnju... poručio je Đilas.

Matić: Otimanje imovine karakteristično za najmračnije režime poput nacizma

SNOVI O VLASTI

Đilas već izvesno vreme sanja o tome da nacionalizuje vlasništvo stranih firmi, ističe Vladimir Orlić, potpredsednik Skupštine Srbije.

Povratak u utopiju

Prema rečima politikologa Jelene Vukoičić, Đilasov politički program bi Srbiju unazadio.

- Pominjanje konfiskovanja imovine i nacionalizovanja privatnih kompanije je apsurdno i bio bi to povratak u neku utopijsku prošlost, koja je svuda u razvijenom svetu propala gde god je bila implementirana i tako nešto se neće desiti. Oni neprekidno kritikuju vlast i predlažu stvari koje se kose sa zdravim razumom samo da bi bili kontra od vlasti, pokušajem da podriju vlast, samo podrivaju sebe, jer niko ko predlaže ovakve ideje ne može da očekuje da će ljudi sa zdravim razumom glasati za njega na izborima - ističe Vukoičićeva.

- S druge strane, ćuti na optužbe sopstvenih saradnika da je, dok je bio vlast, strane firme i reketirao. Takvi bi da od Srbije naprave Albaniju iz vremena Envera Hodže, ali od toga nema ništa, njima je Aleksandar Vučić neprobojna barijera i zato ga Đilas u intervjuu patološki pominje više od 10 puta. Pokazao je potpuna opsesiju Vučićem, totalno bezumlje, jače nego ikada u novoj godini - ocenjuje Orlić.

Pored pretnji privrednicima, Đilasov manir je ističe Orlić, da često proteruje i sa konferencija izbacuje novinare koji mu nisu po volji.

- Nije ovo prvi put da bivši režim preti zabranom medija, oni su medije svojevremeno i zatvarali, a nedavno su čak pretili i kaznama doživotne robije i smrtnim kaznama za novinare koji im nisu po meri - ističe Orlić.

LICEMERNA POLITIKA

Šef poslaničke grupe SPS u parlamentu Đorđe Milićević smatra da je dobro što je Đilas transparentno najavio politički program:

- Dragan Đilas nikada neće doći na vlast jer vam za to treba podrška građana koju on više nikada neće imati, u Srbiji se na vlast dolazi demokratskim putem na izborima, a ne tako što ćete se žaliti Evropejcima konkretno na slobodu medija, koju on želi da ukine.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Odnos prema medijima Đilas je demonstrirao. Novinarima koji mu postavljaju neprijatna pitanja zabranjivao je ulazak na konferencije, kasnije ih je puštao da uđu, pa ih je izbacivao, verbalno omalovažavao... Jer jedini koji može da određuje ko je novinar a ko nije je Dragan Đilas

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Pozivati na nacionalizaciju imovine stranih investitora je izuzetno opasno jer to je nešto što ugrožava pravnu sigurnost svih onih koji su akteri na tržištu. Posebno je opasno klasifikovanje ko sme i ko ne sme da se bavi novinarstvom, uz pretnju da će neki mediji biti zatvoreni

Milićević je uveren da će narod uvideti dvoličnost Đilasovih reči i kada je u pitanju odnos prema medijima, ali i kada je reč o najavljenoj otimačini imovine, od koje bi samo Đilasova familija bila pošteđena.

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ističe da najnovijim pretnjama oduzimanjem privatne imovine i gašenjem medija koji mu nisu po volji Dragan Đilas otvoreno najavljuje zavođenje diktature i bezakonja ukoliko se dokopa vlasti.

- Ove najave su utoliko opasnije ukoliko se zna da dolaze od čoveka koji do danas nije objasnio kako je stekao basnoslovnu imovinu u vreme dok je bio na vlasti. Sada građanima Srbije otvoreno poručuje da se sledeći put neće zadovoljiti uzurpacijom javnih resursa, već najavljuje otimanje čak i imovine u privatnom vlasništvu što je bilo karakteristično samo za najmračnije totalitarne režime poput nacizma i staljinizma - upozorava Matić.

Foto: Naslovna strana Srpskog telegrafa
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 9. januar 2021.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading