(VIDEO) ZA SVE KOJI PUTUJU U HRVATSKU: Krizni štab izneo posebne preporuke

Autor: Republika

Vesti

28.08.2020

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi Kriznog štaba izašli su pred medije kako bi izneli najnovije informacije vezane za borbu protiv korona virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Darija Kisić - Tepavčević

Dr Zoran Gojković, dr Darija Kisić-Tepavčević i dr Predrag Kon su na usluzi medijima za sva pitanja.

- Više smo puta komunicirali i svakog dana objavljujemo broj testiranih osoba. Ukoliko gledamo broj od početka epidemije u našoj zemlji, ukupan broj testova koje smo uradili je 12.900 na 100.000 stanovnika. To je ukupan broj testova. U Hrvatskoj je taj broj 4 puta manji, a u Rumuniji 8.700 na 100.000 stanovnika - rekla je Kisić-Tepavčević.

Gojković je naveo da je stanje u Novom Pazaru stabilno:

- Situacija je u Novom Pazaru pod apsolutnom kontrolom. Situacija se može smatrati stabilnom. PCR pozitivni u poslednjih 5 dana jeste 5 pacijenata. To naravno, ne znači da građani mogu da krenu u slavlje jer smo veoma daleko od konačne pobede, ali nam ovo daje motiv i podstrek jer su mere dale rezultat. Nadam se da ćemo svi shvatiti da maksimalna disciplina vodi ka završetku epidemije - rekao je Gojković.

Sezona letovanja se poklopila sa rastom broja zaraženih u Hrvatskoj i regionu, za razliku od Srbije. Doktorka Darija je posavetovala porodice šta i kako da čine:

- Za svakog da li je odlučivao da li će ići van zemlje, procenio je stepen rizika za sebe i svoju porodicu. Svako ko odlući da ode, neka ima na umu da je dosta nepovoljna epidemiološka situacija u drugim zemljama. Kada se vrate građani vrate u našu zemlju, potrebno je da budu u maksimalnoj inkubaciji, da se trude da imaju što manje kontakata i da koriste mere, da bismo sprečili širenje infekcije. Moramo da budemo čuvari sopstvenog zdravlja. U ovom momentu nismo doneli odluku koja važi za građane koji se vraćaju iz inostranstva - rekla je Kisić-Tepavčević, a Kon se nadovezao.

- Nije istina da baš ništa ne preduzimamo. Na granici kod ulaska u zemlju postoji zadravstveno upozoronje. U njemu stoji, ako se pojave bilo kakve tegobe, spisak ustanova kojima bi trebalo da se jave. Drugo, danas je na kriznom štabu snažno se preporučuje da deca školskog uzrasta, u prvih 10 dana, ne odlaze na nastavu, već da je sprovode onlajn. Što se tiče poštovanja upozorenja, da li imamo neke instrumente da li poštuju, što je prebačeno na samog pojedinca. Mi ćemo imati udar povratka - rekao je Kon za kraj.

Potrebno je što manje kretanja kada se građani vrate u Srbiju, kao i da dete prati onlajn nastavu. Sve je u cilju sprečavanja širenja infekcije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading