KORONO, KORONO - MI SMO TVOJI, TI SI NAŠA! Šokantna kolumna Vedrane Rudan o virusu: Ko te je*e, Bill, ja sam "ranjiva“, meni niko ništa ne može!

Autor: Republika

Vesti

27.08.2020

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spisteljica Vedrana Rudan nedavno je objavila novu kolumnu na svom blogu, koja je za kratko vreme podigla veliku prašinu, baš kao što se to dešava sa mnogim njenim tekstovima.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Vedrana Rudan

Rudanova je ovoga puta pisali o svojojoj ljubavi prema koroni - da li je bila samo ironična, procenite sami: kolumnu vam prenosimo u celosti:

„Čuvajmo starije“, slušam već mesecima. Spadam u „ranjivu skupinu“ jer imam sedamdeset plus. U poslednje vreme u „ranjive“ ubrajaju i one pedeset plus.

Ne gledam televiziju, ne slušam radio, ne čitam portale koji iz sata u sat objavljuju broj „zaraženih“ ili zaraženih. Kad je krenuo cirkus s koronom na svojoj sam stranici prenela razgovor s poznatim nemačkim lekarom koji je rekao da postoje i lažno pozitivni i lažno negativni nalazi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Hrvatsko Ministarstvo istine, čini mi se da se zove Faktograf, zamutilo je nemačkog doktora i sprečilo da njegove reči stignu predaleko. Danas svi znamo da postoje lažno pozitivni i lažno negativni testovi, u međuvremenu je nemački fejknjuzer pao u zaborav.

 

 

 

Oduševio me i nastup francuskog nobelovca Luca Montagniera na francuskom TV kanalu C News. Neko vreme sam uživala u njegovom ratu s nabrijanim novinarima koji su „znali“ da je korona sišla sa šišmiša na čoveka dok je nasmešeni gospodin Montagnier jasno objašnjavao da korona jest „prirodna“ jer je u prirodni korona virus ubačen komadić isto tako prirodnog HIV-a, ali… I njega maknuše.

Kad se dogodi veliki zločin, korona jest jedan od najvećih zločina u povesti, osnovno je pravilo, prati trag novca. Treba saznati ko će zaraditi na vakcini, staklenkama, frižiderima, strahu, ko će dignuti zastrašujuće milijarde dolara na „dostavi“ …Sve se zna, pa ipak…

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Pitanje svih pitanja jest, što može učiniti običan čovjek? Može čučati doma, tresti se i čekati priopćenje stožera zaključan u svojoj betonskoj gajbi. Hoće li nam ova jesen, kako neki veliju, pretvoriti Hrvatsku u zemlju u kojoj će se sa ulica leševi lopatama ubacivati u specijalne rake? Neće. Mrtvi radnici gospodarima ne donose lovu. Zaključavanje nam je trebalo uvaliti strah u kosti, strah jest u kostima ljudi, ostaćemo otključani, prestravljeni i s malim zadovoljni. Dobitna kombinacija za naše gospodare.

Ljutite se na mene. Odakle ovoj glupači drskost da govori o temi o kojoj ništa ne zna? Opustite se, gospodo. Setite se Gatesa, Billa Gatesa!

Ponoviću poznato. Pet ili šest muškaraca ima više love nego polovina stanovnika siromašnog dela kugle zemaljske. Love nikad dosta, ni moći. Billy nam je najavio „još opakiji virus u skoroj budućnosti“. Ko te je*e, Bill! Ja sam „ranjiva“, meni niko ništa ne može!

Penzioneri u Hrvatskoj, njih preko 650.000, imaju penziju oko 2400 kuna. Među njima sam. Kad plate režije ne ostane im dovoljno za dostojanstveno crkavanje. E, onda dođe korona pa te uvale u bolnicu, pa u komu, pa na respirator, pa Bogu na istinu. U Švicarskoj za takvo umiranje moraš platiti bar petnaest tisuća eura. Korona je mnogima skratila muke. U vremenu bez korone deca bi nas strpala u privatni dom neka nas tamo popišane i usrane grickaju štakori. Ili bi nas pojeo požar. Korono, korono! Mi smo tvoji, ti si naša!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Slobodna sam i vesela jer smo prodali kuću. Zato On i ja opušteno živimo svoje rizične dane. Nedavno smo moj ranjivac i ja bili u Trstu na kafi. Nezaboravan doživljaj. Piješ kafu na ulici kao u dobra stara vremena, plaćaš karticom jer si rizičan pa će ti dug, ako bude sreće, platiti nerizična deca. Ni jednom nismo oprali ruke. Ni jednom!

Danas se veselim odlasku u Beograd. Ovde nisam dobila koronu, možda ću tamo. Kako će mi neranjiva deca mrtvoj platiti put nazad pitaj boga.

 

 

 

Vreme korone je najbolje moguće vreme za nas rizične i kritične i ranjive. Nemamo što izgubiti osim života. Nerizični i neranjivi će opako najebati. Čitaju portale, slušaju štabove, veruju ministarstvima istine i s pravom umiru od straha. Horor je njihova nova normalnost i njihova budućnost.

Pomoći im ne mogu. Ja sam iz drugog vremena. Nas dvoje već neko vreme lutamo od Rijeke do Trsta, od Splita do Beograda, od Beograda do Zagreba, od Zagreba do Opatije…

Ima li gde korone za nas?

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dota

27.08.2020 10:44

Čuvaj se draga Vedrana. Svet bez Vas je svet bez glasa istine. Ja sam jedan od otpisanih i ranjivih iz Srbije.