Vučić položio venac na stratištu u Jajincima

Autor: Tanjug

Vesti

01.10.2017

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na spomen obeležje na stratištu u Jajincima, gde se održava državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valič
Spomen park Jajinci

Državnoj ceremoniji prisustvuju i predsednica Skupštine maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac.

Skupu prisustvuju diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Na komemoraciji su i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima, obratiće se preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" - sistem logora genocida u NDH Slavko Milanović i predsednik Vučić.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Ana MArija

01.10.2017 13:36

Svečanost je posvećena očuvanju sećanja na nastradale.Neka im je večna slava!

Branko

01.10.2017 13:39

Ovakvi zlocini se ne smeju zaboraviti.

Brzi

01.10.2017 13:42

Vecna slava nasim zrtvama!

Milan

01.10.2017 13:43

Slava svim žrtvama...