Brnabić na otvaranju integrisanog graničnog prelaza: Ovo je novi početak, a za taj početak potrebna nam je hrabra politika

Autor:

Vesti

26.08.2019

08:25 >> 09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici vlade Srbije i Severne Makedonije danas su otvorili integrisani granični prelaz Preševo - Tabanovce. Susret Ane Brnabić i Zorana Zaeva biće organizovana na najvišem nivou pri čemu je planirano i potpisivanje brojnih sporazuma o saradnji između ove dve zemlje.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić i Zoran Zaev 

Prmijerka Ana Brnabić sinoć je rekla da je snažno posvećenja jačanju regionalne saradnje i da je Vlada Srbije uložila velike napore kako bi odnosi u regionu bili na najvišem nivou.

Povodom otvaranja novog integrisanog graničnog prelaza Brnabić je dodala da a će novi jednošalterski zajednički granični prelaz omogućiti brži prelazak granica za teretne kamione i da predstavlja signal da se ohrabri regionalna trgovina i robna razmena.

Tokom otvaranja integrisanog graničnog prelaza najpre se obratio premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Zaev tokom obraćanja

On je rekao da je pre nekog vremena nedaleko od ovog mesta Aleksandar Vučić i Ana Brnabić otvorili južni krak Koridora 10 i time pokazali jednu veliku graditeljsku pobedu.

- Ovaj integrisani prelaz predstavlja potvrdu prijateljstva između Srbije i Severne Makedonije - rekao je Zaev.

Zaev je izrazio uverenje da će ovaj zajednički projekat biti primer uspešne saradnje dve zemlje.

- Na kraju želeo bih da se zahvalim Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću na tome što su učestvovali u izgradnji ovog velikog projekta - završio je svoj govor Zoran Zaev.

Zatim se na ceremoniji otvaranja obratio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekavši da je ovaj projekat pravi odgovor na zahtev privrednika.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež tokom obraćanja

- Ovo je najefikasniji način da povećamo promet robe u tranzitu. Srbija i Severna Makedonija su otvaranjem integrisanog graničnog prelaza napravile prvi korak ka zajedničkom tržištu u regionu - rekao je Čadež.

Zatim je predsednik Privredne komore pozvao sve zemlje regiona da slede ovaj primer i otvore svoje tržišta za zajednički nastup.

- Ovaj integrisani prelaz će prepoloviti vreme koje je potrebno kamionima da završe svu proceduru - rekao je na kraju Čadež.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić tokom obraćanja

Na početku svog obraćanja Ana Brnabić je rekla:

- Danas je za nas veliki dan. Ovo je prvi integrisani granični prelaz u ovom delu Evrope. Ovo potenicjalno može da bude novi početak, ali za taj novi početak potrebna nam je hrabra politika - rekla je Brnabić.

Danas regionalna politika ima ogromne izazove koji remete ovaj novi početak, misleći pri tom na takse koje je Priština uvela Srbiji i BiH.

- Ova odluka je unazadila regionalnu saradnju - zaključila je Brnabić.

Brnabić je istakla i važnost ekonosmskih odnosa Srbije i Severne Makedonije. 2018. godine trgovinska razmena između ove dve zemlje je prešla 1 milijardu evra.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Integrisani granični prelaz

- Ovo će biti podsticaj da se za nekoliko procenata u 2019. godini unapredi. Regionalna saradnja je veoma važna za domaću privredu, za mala i srednja preduzeća. Bez ovakvih stvari neće biti ekonomskog prosperiteta, a bez ekonomskog prosperiteta nema boljeg života - rekla je Brnabić.

Takođe, u svom obraćanju Brnabić je uputila poziv Prištini da još jednom razmisli o taksama i o tome dali žele bolji život sa sve građanje.

- Još jednom pozivam sve lidere regiona da se ova saradnja nastavi. Mi više nećemo čekati i krenućemo da potpisujemo bilateralne sporazume - zaključila je Ana Brnabić dodajući da je nedopustivo da se krši CEFTA sporazum tako što se uvode takse u prištini.

Nakon završenog obraćanja i otvaranja integrisanog graničnog prelaza, predsednici vlade dve zemlje su se uputili u Skoplje kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima dve zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mia

26.08.2019 18:27

Srbija treba da gradi prijateljske odnose sa svima.