BRNABIĆ UPUTILA PISMO ČLANICAMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO: Pridruženo članstvo Prištine bilo bi nagrada za nasilje nad Srbima!

Autor:

Vesti

25.05.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pismu se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji

BRNABIĆ UPUTILA PISMO ČLANICAMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE NATO: Pridruženo članstvo Prištine bilo bi nagrada za nasilje nad Srbima!

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić, poslala je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO. U pismu je istaknuto da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv. Skupštini Kosova predstavljalo nagradu za kontinuirano nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga. Posebno se skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Pismo Ane Brnabić posebno ističe problem nekažnjivosti za masovne etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, kao i navodi da je napuštanje Kosova i Metohije više od 15 odsto srpskog stanovništva rezultat dobro planiranih, kontinuiranih, sistematskih i široko rasprostranjenih etnički motivisanih napada na srpsko civilno stanovništvo i imovinu od strane privremenih institucija samouprave u autonomnoj pokrajini Kosova i Metohije.

Iz pisma se takođe ističe da je Kosovo i Metohija, shodno važećoj i pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 1244 (1999), pokrajina u sastavu Republike Srbije pod privremenom upravom misije Ujedinjenih nacija, a ne posebna država. Navodi se da 109 država članica Ujedinjenih nacija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, dok je tokom poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo svoje priznanje.

Sastanak delegacije Srbije sa v.d. šefom delegacije Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini NATO, Malahat Ibrahimgizi, rezultirao je čvrstom podrškom Azerbejdžana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Ibrahimgizi je istakla snažno protivljenje azerbejdžanske delegacije unapređenju statusa tzv. "Skupštine Kosova" u Parlamentarnoj skupštini NATO u status pridruženog člana, te da bi ovakav potez predstavljao vrlo opasan presedan za sve druge slične slučajeve, posebno imajući u vidu situaciju u drugim članicama i pridruženim članicama Parlamentarne skupštine NATO.

Uoči prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji, Ana Brnabić je poslala ovo važno pismo kako bi istakla zabrinutost Srbije zbog mogućnosti dodeljivanja statusa pridruženog člana tzv. Skupštini Kosova, ističući da bi to predstavljalo nagradu za kontinuirano nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Takođe, podrška Azerbejdžana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije predstavlja važan faktor u ovoj diplomatskoj inicijativi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading