PETKOVIĆ U BRISELU: Razgovori počinju u utorak, teme ZSO i pitanje dinara!

Autor:

Vesti

18.03.2024

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je takođe ukazao na važnost postavljanja mobilnih ekspozitura Poštanske štedionice na administrativnim prelazima, kao odgovor na odluku Prištine o zabrani upotrebe dinara.

PETKOVIĆ U BRISELU: Razgovori počinju u utorak, teme ZSO i pitanje dinara!

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, danas će otputovati u Brisel radi učešća u razgovorima na tehničkom nivou, zakazanim za utorak. Glavne teme razgovora obuhvataju pitanja važna za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i zabranu upotrebe dinara na tom području.

- Tema je svakako ZSO, kao prva i osnovna tema, ali i druga važna pitanja za deeskalaciju, a u okviru njih pre svega pitanje dinara i zabrana Srbima da primaju plate, penzije na Kosovu, i svega što dovodi do humanitarne katastrofe - rekao je Petković ranije za RTS.

Jedna od ključnih tema razgovora biće formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), čije je uspostavljanje od izuzetne važnosti za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Petković je istakao da je ZSO prva i osnovna tema razgovora, naglašavajući njenu ključnu ulogu u zaštiti interesa Srba na tom području.


Pored pitanja ZSO, razgovori će se fokusirati na zabranu upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, što je dovelo do ozbiljnih problema, uključujući nemogućnost isplate plata i penzija Srbima na tom području. Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov i može dovesti do humanitarne katastrofe, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je takođe ukazao na važnost postavljanja mobilnih ekspozitura Poštanske štedionice na administrativnim prelazima, kao odgovor na odluku Prištine o zabrani upotrebe dinara. Do sada je podignuto više od 90 miliona dinara, što jasno pokazuje potrebu za rešavanjem problema platnog prometa na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da će u Briselu uložiti sve napore kako bi se ponovo uspostavio platni promet i omogućila isplata plata i penzija na Kosovu i Metohiji. Njegova posvećenost rešavanju ovog problema jasno pokazuje ozbiljnost situacije i neophodnost hitnog delovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading