DANAS NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji u fokusu sastanka

Autor:

Vesti

27.02.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku će delegaciju Beograda predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

DANAS NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji u fokusu sastanka

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Danas će se u Briselu održati sastanak delegacija Beograda i Prištine, koji će biti posvećen nedavnoj odluci tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinarskog platnog prometa na teritoriji Kosova i Metohije.

Na sastanku će delegaciju Beograda predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok će sa prištinske strane učestvovati predstavnik tzv. Centralne banke Kosova. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozvao je na ovaj sastanak, a portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali istakla je da će sastanak biti usredsređen na rešenja za mnoga otvorena pitanja vezana za nedavnu odluku o gotovinskim transakcijama tzv. Centralne banke Kosova.

Privremene prištinske institucije još uvek nisu potvrdile prisustvo na sastanku, dok je portparolka EU istakla da su obe strane potvrdile svoje učešće. Ova situacija dodatno naglašava značaj sastanka u rešavanju spornih pitanja.

Odluka tzv. Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji od 1. februara izazvala je probleme građanima, posebno kada je reč o podizanju redovnih primanja. Vlasti u Prištini su prethodno, bez obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora u Leposaviću, dodatno otežavajući situaciju stanovništvu.

Dijalog između Beograda i Prištine i dalje ostaje ključni mehanizam za rešavanje ovakvih spornih pitanja, a sastanak u Briselu predstavlja važan korak ka traženju rešenja koja će biti prihvatljiva za obe strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading