PETAR PETKOVIĆ PREDVODI DELEGACIJU BEOGRADA: U utorak u Briselu nova runda dijaloga

Autor:

Vesti

25.02.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lajčak je pozvao Beograd i Prištinu kako bi u okviru dijaloga razgovarali o jednostranoj uredbi o ukidanju dinarskog platnog prometa na KiM, a koju je tzv. Centralna banka Kosova donela krajem decembra.

PETAR PETKOVIĆ PREDVODI DELEGACIJU BEOGRADA: U utorak u Briselu nova runda dijaloga

Foto: Tanjug

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem učestvovaće u novoj rundi dijaloga u Briselu zakazanoj za utorak 27. februar.

Delegacija putuje na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Lajčak je pozvao Beograd i Prištinu kako bi u okviru dijaloga razgovarali o jednostranoj uredbi o ukidanju dinarskog platnog prometa na KiM, a koju je tzv. Centralna banka Kosova donela krajem decembra, piše RTS. 

Podsetimo, kako su danas iz Kfora naveli za Kosovo onlajn "situacija u opštini Zvečan se stabilizovala, i kao rezultat toga, jedinice iz bataljona operativnih rezervnih snaga misije Kfor predvođene Natoom više neće biti prisutne u zgradi opštine".

"Umesto toga, oni će ostati u tom području i sprovoditi redovne patrole kako bi osigurali bezbedno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive u opštini Zvečan. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEKS), respektivno, sa kojima radimo u bliskoj saradnji", naveli su iz Kfora.

Pripadnika Kfora nema ni u opštinskoj zgradi, ispred koje se sada nalazi oklopno vozilo tzv. kosovske policije, pripadnici kosovske policije, kao i specijalnih snaga.

Prisutni su i pripadnici Euleksa.

Vojnici Kfora bili su raspoređeni ispred opštinske zgrade u Zvečanu 29. maja 2023. godine kada je došlo do sukoba sa lokalnim Srbima, koji su protestovali zbog dolaska nelegitimnih gradonačelnika na sever Kosova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading