SRDAČAN POZDRAV: Premijerka Brnabić se u Bukureštu susrela sa Ursulom fon der Lajen

Autor:

Vesti

06.03.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsetimo, EPP je najveća porodica partija u Evropi i najbrojnija grupacija u Evropskom parlamentu, a Srpska napredna stranka je njena pridružena članica.

SRDAČAN POZDRAV: Premijerka Brnabić se u Bukureštu susrela sa Ursulom fon der Lajen

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u Bukureštu, gde će se večeras sastati sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom.

Brnabićeva će, takođe, učestovati i na Kongresu Evropske nacionalne partije (EPP) koji se održava danas i sutra u Bukureštu. Tokom trajanja Kongresa EPP premijerka će imati i sastanke na marginama kongresa.

Premijerka se u Bukureštu susrela sa Ursulom fon der Lajen koja ju je srdačno pozdravila. 

Podsetimo, EPP je najveća porodica partija u Evropi i najbrojnija grupacija u Evropskom parlamentu, a Srpska napredna stranka je njena pridružena članica.

Program Kongresa će obuhvatati pripreme i strategiju za izbore za Evropski parlament, koji će biti organizovani od 6. do 9. juna ove godine, usvajanje manifesta EPP i izbor kandidata za šefa liste za evropske izbore.

Domaćin skupa je, u partnerstvu sa Evropskom narodnom partijom, rumunska Nacionalno-liberalna partija.

Cilj Kongresa je, kako su naveli organizatori, okupljanje te političke porodice kako bi još jednom potvrdili svoje političke principe i vrednosti.

Rad Kongresa otvoriće predsednik EPP Manferd Veber i predsednik Nacionalno- liberalne partije Nikolae Ćuka, a tokom njega će govoriti svi šefovi država iz partija članica EPP.

Na Kongresu EPP učestvovaće više od 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, među kojima će biti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednica Evropskog parlamenta  Roberta Mecola, šefovi država i vlada, predstavnici evropskih narodnih partija, ali i članovi koji su deo političke porodice EPP.

Završene govore na Kongresu održaće predsednica EK Ursula fon der Lajen, predsednica EP Roberta Mecola i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

Ursula fon der Lajen je objavila 19. februara da namerava da uđe u trku za još jedan mandat za mesto predsednice EK, za šta je dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske stranke (CDU).

EPP, koja je trenutno najbornija politička grupacija u Evropskom parlamentu, podržala je kandidaturu Ursule fon der Lajen.

Ta kandidatura treba da bude potvrđena i zvanično na ovom Kongresu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Vanja

06.03.2024 14:05

Veoma vazni sastanci su pred premijerkom narednih dana i Srbija i Rumunija su dva prijateljska naroda i moraju da se postuju i dogovaraju.

Lea

06.03.2024 14:08

Kongres EPP pruža priliku za jačanje političkih veza i razvoj strategija za budućnost Evrope.

Marina

06.03.2024 14:09

Brnabić je efikasna diplomata, šireći pozitivnu sliku Srbije u međunarodnim odnosima.

Lazar

06.03.2024 14:10

Očekujemo da će premijerka ostvariti uspešne sastanke i doprineti regionalnoj stabilnosti.