ORBAN KAD SE KLADI NE GUBI: Premijer Mađarske ''igra'' na ovog LIDERA, njihovo savezništvo će PROMENITI SVET kakav poznajemo!

Autor:

Svet

04.03.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočava se s rastućim tenzijama u odnosima sa administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena. Glavna tačka razmimoilaženja između Mađarske i SAD odnosi se na odlaganje Budimpešte u ratifikaciji članstva Švedske u NATO.

ORBAN KAD SE KLADI NE GUBI: Premijer Mađarske ''igra'' na ovog LIDERA, njihovo savezništvo će PROMENITI SVET kakav poznajemo!

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban sastaće se u petak na Floridi sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, ubrzo nakon što ga je on podržao da se vrati na mesto predsednika SAD.

- To nije kockanje, već zapravo klađenje na jedinu razumnu šansu, da se mi u Mađarskoj kladimo na povratak predsednika Trampa - rekao je mađarski lider, govoreći na diplomatskom forumu u Turskoj.

Orban, koji je odbio da pošalje oružje Ukrajini i održava bliske veze sa Rusijom od potpune invazije 2022. godine, više puta je ponavljao da samo Trampov povratak u Belu kuću može doneti mir Ukrajini.

- Jedina svetska šansa za relativno brz mirovni sporazum je politička promena u Sjedinjenim Američkim Državama, a to je vezano za to ko je predsednik - tvrdi Orban.

Foto: Tanjug/AP

 

On je Trampov povratak označio kao preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu. On je takođe rekao da je uveren da da je Tramp bio na funkciji kada je počeo rat u Ukrajini, "sada ne bi bilo rata".

Ni Tramp ne krije oduševljenje mađarskim premijerom, zbog čega ga je ranije opisao kao "velikog lidera”.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočio se sa tenzijama sa administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena, uglavnom zbog odlaganja Budimpešte u ratifikaciji članstva Švedske u NATO.

Naravno, nakon dužeg odlaganja, mađarski parlament je prošle nedelje odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO, prenosi Espreso.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading