ANA BRNABIĆ U DRŽAVNOM ARHIVU: Obeležavanje Sretenja nije samo jedan neradan dan, u Arhivu su dokazi našeg postojanja

Autor:

Vesti

14.02.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je naglasila da država ima šta da čuva i šta da pokaže svetu, posle čega je čestitala građanima Srbije nacionalni praznik - Sretenje.

ANA BRNABIĆ U DRŽAVNOM ARHIVU: Obeležavanje Sretenja nije samo jedan neradan dan, u Arhivu su dokazi našeg postojanja

Foto: RTS/printscreen

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas se javno obratila iz Državnog arhiva Srbije gde je otvorila Izložbu „Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije“.

- Ja sam zaista i duboko počastvovana što sam danas u Državnom arhivu, ustanovi koja je čuvar našeg identiteta a kojom ove godine počinje obeležavanje Dana državnosti - Sretenja, koje će trajati tri dana. Ovakav način proslave Dana državnosti inicirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je smatrao da to ne treba biti samo jedan neradan dan nego da se podsetimo šta slavimo, šta obeležavamo, naš identitet i našu državnost, te da odamo počast našim precima bez kojih ne bi bilo ni naše nezavisne države, nagasila je premijerka Brnabić koja je naglasila da sve počinje iz Arhiva gde se čuva naša istorija i dokazi o našem postojanju.

- Samo za ovu priliku i u naredna dva dana, Arhiv je izložio Ustav Kneževine Srbije i Ustav Kraljevine Srbije koja se čuva od vremena kad su neprijateljske sile nasrtale na našu države sa ciljem da unište dokumenta a time i naš identitet - rekla je premijerka koja je posebno i sa zadovoljstvom naglasila da je izložen prvi srpski ustav iz 1835. - Sretenjski ustav.

Ona je naglasila da država ima šta da čuva i šta da pokaže svetu, posle čega je čestitala građanima Srbije nacionalni praznik - Sretenje.

Kazala je i da naš Državni arhiv u sklopu svake posete stranih državnika izloži u Palati Srbije sva istorijska dokumenta koja nas vežu za tu državu a da strani državnici budu izuzetno zainteresovani za njih.

Ulaz na izložbu u dane praznika biće besplatan a zbog velikog interesovanja može biti da će njeno trajanje biti produženo. Pored najvažnijih istorijskih dokumenata koji čuvaju dokaze o postojanju naše države i našeg identiteta, posetioci će moći da vide i slike Nadežde Petrović.

Izloženi su Sretenjski ustav iz 1835, zatim Turski ustav iz 1838, te ustavi iz 1888, 1901. i 1903. Srbija ima Državni arhiv još od 19. veka, arhiv je savest jednog društva, čuvar prošlosti ali i budućnosti koji čuva istoriju Srbije evo već 125 godina. Njegov je imperativ sačuvati da bi bilo zaštićeno ono što danas nastaje, oni su zaštitnici identiteta.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Kalina

14.02.2024 11:56

Državni praznik je nešto što naša cela Srbija proslavlja!

Daca

14.02.2024 11:57

Neka je srećan praznik svima u Srbiji!

Bojana

14.02.2024 11:58

Mi Srbi državni praznik uvek lepo proslavimo!

Kata

14.02.2024 11:59

Srbija je zemlja mira i stabilnosti! Praznici se uvek obeleže na lep način.