"SVEDOCI SMO TRANSFORMATIVNE MOĆI TEHNOLOGIJE!" Premijerka Ana Brnabić otvorila 6. Forum vladinih usluga na Svetskom samitu! (FOTO)

Autor:

Vesti

13.02.2024

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je, kako navodi premijerka, zabeležila izuzetan uspeh uvođenjem eUsluga koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana.

"SVEDOCI SMO TRANSFORMATIVNE MOĆI TEHNOLOGIJE!" Premijerka Ana Brnabić otvorila 6. Forum vladinih usluga na Svetskom samitu! (FOTO)

Foto: Peđa Vučković

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, trenutno boravi u Dubaiju, gde je otvorila 6. Forum vladinih usluga na Svetskom samitu vlada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na društvenoj mreži Instagram, premijerka se oglasila rečima zahvalnosti i predstavila svoje učešće na ovom značajnom događaju.

- Počastvovana sam što sam otvorila 6. Forum vladinih usluga na Svetskom samitu vlada u UAE. Ovo je izvanredna prilika da podelim naša iskustva u razvoju eUprave i čujem inovativna rešenja koja možemo da primenimo. Svedoci smo transformativne moći tehnologije, značaja partnerstava i centralizacije usluga za potrebe građana. Zahvalna sam na mogućnosti da doprinesem ovoj globalnoj platformi razmene znanja i inovacija, koja nam svima pomaže da gradimo bolju budućnost. Srbija je zabeležila izuzetan uspeh uvođenjem eUsluga koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana, dok je istovremeno naš IKT sektor postao jedan od vodećih motora ekonomskog rasta sa impresivnom godišnjom stopom rasta izvoza usluga - objavila je premijerka Ana Brnabić.

U svom obraćanju, premijerka ističe transformativnu moć tehnologije, značaj partnerstava i centralizaciju usluga za potrebe građana. "Svedoci smo transformativne moći tehnologije, značaja partnerstava i centralizacije usluga za potrebe građana. Zahvalna sam na mogućnosti da doprinesem ovoj globalnoj platformi razmene znanja i inovacija, koja nam svima pomaže da gradimo bolju budućnost", istakla je premijerka Brnabić.

Srbija je, kako navodi premijerka, zabeležila izuzetan uspeh uvođenjem eUsluga koje značajno olakšavaju svakodnevni život građana. Istovremeno, IKT sektor postao je jedan od vodećih motora ekonomskog rasta sa impresivnom godišnjom stopom rasta izvoza usluga.

Deo govora premijerke Ane Brnabić

- Zaista mi je čast što danas učestvujem na šestom Forumu državnih službi i pohvaljujem vladu UAE što je organizovala ovaj skup cenjenih lidera, inovatora i stručnjaka. To je sinergija kolektivne inovacije koja pokreće globalni napredak za dobrobit svih.


- Dozvolite mi da podelim deo mog putovanja. Moja tranzicija iz različitih uloga u privatnom sektoru u ulogu javnog servisa počela je pre 7 godina kada sam preuzeo ulogu ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Srbiji. Moja posvećenost i opipljiva poboljšanja u javnim službama su utrla moj put da postanem premijer.
 
− Sada, u mom trećem mandatu, nastavljam da se zalažem za princip da su građani u središtu delovanja vlade. Čvrsto verujem u transformativnu moć tehnologije u služenju ovoj misiji.
 
− Zaista, tehnologija je bila ključna u tranziciji naše ekonomije sa radno intenzivne na inovativne.

− Srbija, nekada poznata prvenstveno po poljoprivredi i kao vodeći izvoznik maline, doživela je dramatičan pomak. IKT sektor se pojavio kao vodeći neto izvozni sektor, podstičući ekonomski rast sa jednom od najbržih stopa rasta izvoza IKT usluga u Evropi.

Poslednjih godina Srbija je privukla velike međunarodne kompanije kao što su Microsoft, Continental i Rivian, koje su ovde osnovale svoje istraživačko-razvojne centre – privučene našim povoljnim poslovnim okruženjem i kontinuiranim snabdevanjem izuzetnih inženjerskih talenata. Ovaj jedinstveni spoj faktora izdvaja Srbiju na svetskoj sceni.
 
− U Srbiji integracija tehnologije u obrazovanje počinje već od 7. godine, sa nastavnim planom i programom koji je već nekoliko generacija od više od 80.000 svršenih osnovnih škola osposobio za veštine kodiranja kroz jezike i alate kao što su Pithon, Scratch, Pigame i Jupiter.

Premijerka Brnabić naglašava da je ovo prilika da Srbija podeli svoje uspehe i iskustva u razvoju digitalnih usluga sa svetskom zajednicom, kao i da se otvori dijalog o inovacijama i mogućnostima za dalji napredak. Njen aktivni angažman na ovom samitu svedoči o posvećenosti Srbije unapređenju eUprave i razvoju tehnoloških inovacija, što je ključno za izgradnju bolje budućnosti za sve građane.

Očekuje se i potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (43)

Loading
Dalibor

13.02.2024 08:10

Svi vide naš napredak radimo i gradimo državu

Ana

13.02.2024 08:14

Sjane vesti.

darko

13.02.2024 08:14

Srbija je daleko otišla uvođenjem novih modernih tehnologija u administraciju. Danas se mnoge stvari mogu završiti iz topline kućnog doma.

Marko

13.02.2024 08:16

Srbija je lider po uvođenju modernih tehnologija, u Srbiji danas se većina stvari može završiti online. Najviše se je napredovalo u oblasti zdravstva i državne administracije.