PREMIJERKA U DUBAIJU SA MINISTROM ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU UAE! Niz sastanaka danas u Dubaiju! (FOTO)

Autor:

Vesti

12.02.2024

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom "Future of Mobility".

PREMIJERKA U DUBAIJU SA MINISTROM ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU UAE! Niz sastanaka danas u Dubaiju! (FOTO)

Foto: Peđa Vučković

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom učešća na Svetskom samitu vlada 2024.

Premijerka će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom "Future of Mobility".

Prvi sastanak odrzala je sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE.

Drago mi je što posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju UAE Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije - veštačkoj inteligenciji.

Saradnja 🇷🇸 i 🇦🇪 je već uspostavljena kada smo u maju 2022. godine potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije koji sadrži i oblast veštačke inteligencije.

Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa “Large Languange Model (LLM) Falcon”. LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je ChatGPT. Ova saradnja će omogućiti da naš Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falcon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik.

Sve ovo doprineće razmeni iskustva, koja će nam pomoći da razvijemo i upotrebimo veštačku inteligenciju u Srbiji na pravi i uspešan način - napisala je Brnabić na Instagramu.

Tema samita je "Oblikovanje budućih vlada" i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Drugog dana Samita predsednica Vlade Srbije imaće uvodno obraćanje na otvaranju Foruma "Government Services".

Pored premijerke Brnabić, na Samitu vlada učestvovaće i ministarka pravde Maja Popović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Brnabić je učestvovala i na prošlogodišnjem Samitu i tada je izjavila da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada u Dubaiju predstavljena kao jedna od najinovativnijih, te da je srpska vlada jedna od vodećih po pitanju primene veštačke inteligencije.

Ovogodišnji Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija i na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Samit će imati šest glavnih tema: Ubrzanje i transformacija vlada, Veštačka inteligencija i sledeće granice, Ponovno zamišljanje razvoja i buduće ekonomije, Buduća društva i obrazovanje, Održivost i nove globalne promene i Urbanizacija i globalni zdravstveni problemi.

Među govornicima će biti i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus i osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab.
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Ana

12.02.2024 07:52

Vazno ucesce Srbije na samitu.

Ana

12.02.2024 08:07

Ucesce Srbije od ogromnog znacaja, na kome ce se boriti za interese Srbije.

Milica

12.02.2024 08:50

Zelimo uspesnu saradnju.

bubi

12.02.2024 09:55

Veštačka inteligencija doprineće boljem razvoju Srbije i boljoj budućnosti svih nas!