PREMIJERKA BRNABIĆ IZ DUBAIJA: Ponosni smo, do otvaranja EXPO 2027 imaćemo autonomna vozila bez vozača! (FOTO)

Autor:

Vesti

12.02.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je istakla i da je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije, i to 2019. godine.

PREMIJERKA BRNABIĆ IZ DUBAIJA: Ponosni smo, do otvaranja EXPO 2027 imaćemo autonomna vozila bez vozača! (FOTO)

Foto: Instagram/ anabrnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, povodom učešća na Svetskom samitu vlada 2024. Premijerka će danas imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom "Future of Mobility". 

Predsednica Vlade Brnabić govorila je za Republiku o sastancima, veštačkoj inteligenciji i planovima.

- Srbija je zaista prepoznata kao jedna od onih zemlja koje su dosta ranije prepoznali značaj i razvoj veštačke inteligencije i moj prvi sastanak danas je bio sa ministrom za razvoj veštačke inteligencije u Vladi UAE. On je prvi ministar na tom polju u svetu, a 2017. godine je postavaljen - navela je premijerka.

Ona je istakla  i da je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije, i to 2019. godine. 

- Tada smo bili 26. zemlja na svetu koja je usvojila takvu strategiju i mi je sada, do 2030. inoviramo. Dosta smo toga uradili, kupili super kompijuter, sada izdvajamo još 30 miliona evra za još jedan takav kompijuter, i to je velika stvar kada se u obzir uzme da UAE imaju dva takva kompijutera - navela je premijerka i dodala da se danas pokazalo da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

Što se tiče politčkih sastanaka, Brnabićeva je rekla da je imala niz korisnih sastanka sa kolegama, premijerama Egipta, Kube i Libije.

- Što se tiče političkih sastanka, odličan sastanak sam premijerom Kube i Egipta. Sa premijerom Egipta smo razgovarali o Sporazumu o slobodnoj trgovini, na kome trenutno radimo i što ćemo, nadam se, uskoro završiti. Sporazum o spoljnoj trgovini sa UAE je gotov, radi se samo pravno-tehnička redakcija, tako de očekujemo potpisivanje u najkraćem mogućem roku. Dobar sastanak bio je i sa premijerom Libije, koji će nadam se uskoro posetiti Srbiju - kazala je ona.

Samit “Future of Mobility”

Premijerka je imala glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom "Future of Mobility".

- Drago mi je što i ove godine, učestvujem na otvaranju Svetkog samita vlada u Dubaiju, kao i što mogu da govorim na panelu u okviru Samita “Future of Mobility”. Ovakav vid okupljanja pruža prostor za sveobuhvatnu diskusiju o strategijama, razmenu uspešnih rešenja i ideja kako da se prevaziđu izazovi.

Naš transportni sistem se od 2014. godine ubrzano razvija i mi smo nastavili da gradimo i modernizujemo putnu, železničku, vodnu i vazdušnu infrastrukturu brže nego ikada ranije. Prošle godine pustili smo u rad brzi voz Soko iz Beograda do Novog Sada. Do 2027. očekujemo da završimo ukupno 955 km autoputeva i brzih puteva u roku od samo 15 godina.

Takođe, ponosni smo što je Srbija jedna od par zemalja u Evropi koja je omogućila autonomnu vožnju do nivoa 4, a do otvaranja EKSPO 2027 biće omogućena potpuno autonomna vožnja bez vozača - istakla je ona.

 

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Zora

12.02.2024 17:22

EXPO27 je prilika koju će Srbija maksimalno iskoristiti za svoj razvoj.

Zvezdica

12.02.2024 20:08

EXPO 2027 je idealna prilika da se Srbija pokaže u najboljem svetlu.

Kristina

12.02.2024 20:10

Srbija ide krupnim koracima napred.

Ena

12.02.2024 20:51

Ceo svet vidi sjajne ekonomske rezultate koje postiže Srbija na čelu sa Vučićem.