POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU I SARADNJI U OBLASTI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE SA UAE!

Autor:

Vesti

13.02.2024

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštačka inteligencija tema broj jedan Samita u Dubaiju!

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU I SARADNJI U OBLASTI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE SA UAE!

Foto: Peđa Vučković

Vlada Srbije potpisala je Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između našeg Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i emiratskog Saveta za istraživanje napredne tehnologije.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da je ovaj Sporazum veoma važan za Srbiju, te da ovo znači dalju i dublju saradnju između Srbije i UAE.


- Memorandum koji je potpisan znači dodatnu saradnju između Srbije i UAE u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. Konkretno UAE su razvili svoj jezički model koji praktično služi da bi se kompijuter nečemu naučio, da mu se šalju podaci, da onda on obrađuje te podatke i daje odgovor na različita pitanja. Mi smo potpisali da mi možemo da kosristimo taj model, da naši naučni inistituti mogu to da koriste, naše start ap kompanije. Dobar pocetak, ali mi naravno moramo da razvijamo naše jezičke modele, što će nam na osnovu ovoga biti lakše - kazala je premijerka i dodala da moramo da nastavimo da pratimo sve inovacije na tom polju i da uspostavljamo nova partnerstva, kao što je ovo sa UAE.

Foto: Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić

Sumirajući utiske sa Svetskog samita vlada priemijerka je istakla da je zaključan sličan kao na Svetskom ekonomskom samitu u Davosu, a to je činjenica da je tema broj jedan veštačka inteligencija.

- Ova godina će biti godina u kojoj ćemo imati najviše promena od istorije čovečanstva. To je negde i malo strašno, ali to s druge strane otvara mnoge mogućnosti za jednu vladu da na najbolji mogući način uvek i svaki dan pruža usluge svojim građanima, investitorima, privredi. Takođe i veliki ekonomski razvoj za sve one zemlje koje to prepoznaju - navela je ona.

Branićeva je istakla i da je druga važna tačka ovog Samita i to što će promene koje donosi veštačka inteligencija napraviti dodatno raslojavanje među različitim zemljama sveta.

- Napraviće raslojavanje kakvo do danas nismo videli. Ne podelu na bogate i siromašne, već na zemlje koje zaista imaju uticaj u svetu i imaju kontrolu nad tim i na one koje nikako nemaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading