PREDSEDNIK VUČIĆ NA SLAVI KOD PATRIJARHA PORFIRIJA: Učestvovao u lomljenju slavskog kolača na Svetog Jovana (VIDEO)

Autor: D.B.

Vesti

20.01.2024

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je u lomljenju slavskog kolača.

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SLAVI KOD PATRIJARHA PORFIRIJA: Učestvovao u lomljenju slavskog kolača na Svetog Jovana (VIDEO)

Foto: FOTO TANJUG/ TV HRAM/ nr

Patrijarh srpski Porfirije proslavio je danas Jovanjdan, svoju krsnu slavu, kojoj su prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Liturgije u Sabornom hramu u Beogradu, povodom patrijarhove slave, episkop šumadijski Jovan osveštao je slavske darove i prelomio slavski kolač u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

 

 

Osveštanju slavskih darova i lomljenju slavskog kolača prisustvovali su episkop šumadijski Jovan, braničevski Ignatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, raško-prizrenski Teodosije, niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, damlatinski Nikodim, šabački Jerotej, remezijanski Stefan, hvostanski Aleksej, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije, lipljanski Dositej i toplički Petar, prenosi TV Hram.

Sveti Jovan

Dan posle Bogojavljenja, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja. Praznuje se u čast jednog od najvećih hrišćanskih svetaca, onog koji je u reci Jordanu krstio Isusa Hrista.

Sveti Jovan, poznat i kao Preteča Hristov, rodio se u domu blagočestivog i pobožnog bračnog para Zaharija i Jelisavete. Njima je u starosti Bog uslišio molitve da postanu Jovanovi roditelji. Svetitelj, veliki propovednik i prorok, proveo je mladost u pustinji. Živeo je asketskim životom, hranio se insektima i medom i bio obučen u kamilju kožu. Od Boga je dobio dar da može da krštava ljude i oslobađa ih grehova. Predanje kaže da je Jovan krstio i one koji su se pokajali što odmah nisu poverovali u hrišćanstvo. Bez straha je kritikovao i narod i starešine, a upravo ga je ljubav prema istini i pravdi koštala života.

Istorijski podaci svedoče da je pogubljen u vreme kralja Iroda, tačnije da je osuđen na smrt zbog praktikovanja hrišćanstva koje je u to vreme bilo zarobljeno. Ubijen je tako što mu je odsečena glava, a njegova desna ruka, ona kojom je krstio Isusa Hrista i zahvatao vodu iz reke Jordana, danas se nalazi u manastiru na Cetinju.

Slavskoj svečanosti prisustvovali su i predsednik Srbije Vučić, predsednik Republike Srpske Dodik, princ Filip Karađorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i predstavnici kulturnog i političkog života Republike Srbije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Slavka

20.01.2024 14:43

Velika je čast i ukazano poverenje lomiti kolač na Krsnoj slavi kao što je danas predsednik Vučić imao priliku kao gost kod Patrijarha kojem je danas Krsna slava. Čestitamo

Slavica

20.01.2024 14:49

Srecna slava patrijarhu Porfiriju!

Meda

20.01.2024 14:50

Srecna slava!! Uz Bozju pomoc i na zdravlje i spasenje, za napredak Srbije i svih Srba!!!

Cica

20.01.2024 14:50

Velika je cast I privileges biti na slavi jednog preosvestenog lica!