POSLE SUTRAŠNJEG DANA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Vučićev plan razvoja Srbije ima 6 PRIORITETA

Autor:

Vesti

19.01.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik će simbolično, na Svetog Jovana, u 18 časova predstaviti skok naše zemlje u budućnost

POSLE SUTRAŠNJEG DANA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Vučićev plan razvoja Srbije ima 6 PRIORITETA

Foto: Profimedia, Tanjug/Nemanja Pančić

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sutra, u subotu u 18 časova, u Palati Srbija, predstaviti plan "Srbija 2027 - skok u budućnost".


- Polećemo, 20. januara, tačno u 18 časova, Srbija ide u budućnost - naveo je šef države na Instagramu.


Kako je navedeno, plan predviđa šest prioriteta: podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, zatim industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, pod pet integralni razvoj i EXPO 2027.


VODIMO RAČUNA


- Srbija 2027, vodimo vas u budućnosti, predstavljamo sliku naše zemlje nakon 15 godina promena. Kako ćemo dalje povećavati životni standard građana, unaprediti obrazovanje i infrastrukturu, podstaći industriju, energetiku i ekologiju. Razviti turizam i ugostiti svet na EXPO 2027. Ponosni na naša dostignuća, predstavljamo plan, viziju i gradimo još jaču Srbiju. Srbija 2027. skok u budućnost. Subota, 20. januara, u 18 časova uživo iz Palate Srbija - naglašava se u video-snimku u kojem su predstavljeni prioriteti plana.


Nešto ranije, obraćajući se iz Davosa, gde je učestvovao na skupu Svetskog ekonomskog foruma, Vučić je izjavio da će predstaviti veliki plan za Srbiju i poručio predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso da od te institucije očekuje pomoć. On je na panelu "Novo evropsko svitanje" u okviru foruma rekao da je Srbija do sada imala sjajna iskustva sa EBRD.


- Oni su uvek bili od velike pomoći. Ali mi smo vodili računa i naš javni dug je 51,4% BDP, što je jedno od najnižih zaduženja u Evropi, bolje od 90 odsto zemalja EU. Uvek smo vodili računa o tome, uvek smo birali prisustvo MMF, nije bitno da li je bio aranžman iz predostrožnosti ili stendbaj aranžman. Sada nam ne treba njihov novac, zato je to samo aranžman iz predostrožnosti, međutim, morate imati nekoga ko će nadgledati vaše javne finansije, što je bilo dobro. Zato se nadamo da će se EBRD uključiti - kazao je Vučić.
Predsednik Srbije ocenio je plan koji će danas predstaviti kao veoma važan za razvoj zemlje i realan rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027.


- Znači, plate će biti gotovo četiri i po puta više nego što je bilo pre 2012. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije - naglasio je Vučić.


MEDICINARI


Kada je reč o inflaciji i rastu plata, predsednik kaže:
- Reći ćete, koja je stopa inflacije? Da pokrijete, možda bi bilo dovoljno da bude 40 odsto, možda i 45 odsto veća plata, da bude do nekih 500 evra i da kažete da vam je na istom nivou. Ali će biti 1.400 evra, biće od toga tri puta više i govorimo o realnom povećanju životnog standarda građana. To je ono za šta se borimo - kazao je predsednik i podsetio na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, te istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao.

 

Plan je veoma važan za razvoj zemlje i rast standarda građana

 

1.400 EVRA BIĆE PROSEČNA PLATA NA KRAJU 2027.


 

Šest ključnih segmenata plana

1. Dalji rast životnog standarda građana
2. Ubrzana modernizacija zemlje
3. Unapređenje obrazovanja i infrastrukture
4. Podstaći industrijalizaciju, energetike, poljoprivredu i zaštitu životne sredine
5. Integralni razvoj
6. EXPO 2027 i razvoj turizma

 

Savo, bolje da si ćutao!

Savo Manojlović, lider opozicionog pokreta Kreni-promeni, pokušao je da napadne predsednika Vučića zbog boravka u Davosu, ali se na kraju pokazalo da je za njega bilo bolje da je ćutao. Ovako, tvrdnjom da se Vučić u Davosu navodno nije sastao ni sa kim, osim sa Sneškom Belićem, doveo je do toga da se svi sprdaju s njim.


- Ja sam mislio da predsednik ide u Davos da brani interese Srbije dok se sastaje sa stranim zvaničnicima, ali se on nije sastajao sa stranim zvaničnicima. On je uspeo da se sastane sa Sneškom Belićem i da se slika s jednim zvaničnikom na ulici - rekao je Manojlović.


A ovo su samo neki od Vučićevih sastanaka u Švajcarskoj: predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Španije Pedro Sančez, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, predsednik Argentine Havijer Milej, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijer Hrvatske Andrej Plenković, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi, premijer Belgije Aleksandar de Kro...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (38)

Loading
Tijana

19.01.2024 21:06

Svaki prioritet nosi svoju težinu.

Deja

19.01.2024 21:07

Od sutra Srbija ulazi u fazu ubrzanog razvoja, Srbija više neće biti ista zemlja.

Tijana

19.01.2024 21:07

Predsednik Vučić uvek zastupa interese Srbije!!!

Bubi

19.01.2024 21:08

Ovo će biti najvažnije obraćanje Vučića zato je veoma bitno da ispratimo i direkto čujemo sve planove za razvoj Srbije!