KOMANDANT ODBRANE KOŠARA ĐURKOVIĆ O VRAĆANJU VOJNOG ROKA: Srbi su uvek branili svoju slobodu, sa osposobljenom vojskom bićemo garant mira za čitav region!

Autor:

Vesti

04.01.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pukovnik Ljubinko Đurković o vraćanju vojnog roka.

KOMANDANT ODBRANE KOŠARA ĐURKOVIĆ O VRAĆANJU VOJNOG ROKA: Srbi su uvek branili svoju slobodu, sa osposobljenom vojskom bićemo garant mira za čitav region!

Foto: Nemanja Pančić

Ljubinko Đurković

Generalštab Vojske Srbije nedavno je pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka sa trajanjem do četiri meseca, što bi moglo značajno uticati na budućnost vojnog služenja u zemlji. Ova inicijativa upućena je predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, a njen cilj je jasan - podizanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije.

Miloš Vučević, ministar odbrane, izjavio je da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka. Inicijativa, prema njegovim rečima, pokreće se na osnovu procene bezbednosti u državi.

- Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute, koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok - objasnio je Vučević, kao i da obavezno služenje vojske nije ukinuto, već suspendovano i da će o ovoj temi prvo biti pokrenuta široka javna rasprava.

Đurđev: Faktor odvraćanja neprijatelja

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, pozdravio je inicijativu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

- Srpska liga pozdravlja inicijativu Generalštaba VS da se u našu zemlju vrati obavezno služenje vojnog roka, kao i sve dosadašnje napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Miloša Vučevića da se ljudski, tehnički i tehnološki kapaciteti Vojske Srbije značajno unaprede. Obavezno redovno služenje vojnog roka ne samo da je nezamenljiv faktor odvraćanja neprijatelja od napada na našu zemlju već i odličan način da od naših momaka napravimo prave muškarce, sposobne da sutra brane svoju zemlju i svoje porodice - naveo je Đurđev.

On je dodao da je prostor Balkana u mnogim analizama označen kao sledeće potencijalno žarište i da moramo biti spremni da odgovorimo na sve bezbednosne izazove pred nama.

Ovim povodom je za naš portal govorio i pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, koji je rekao da je svojevremeno bio protiv odluke o suspenziji, te da je ova inicijativa, koju on godinama zagovara, dobra.

- Srbija mora da ima redovno služenje vojnog roka u eri bezbednosne nestabilnosti, Srbi nikad nisu imali osvajačke namere, uvek su branili svoju slobodu. Drugo, s regularnom dobro osposobljenom vojskom mi ćemo biti garant mira za čitav region. Redovno služenje vojnog roka omogućava socijalni razvoj stanovništva u celini, disciplinovanje, pa i osposobljavanje u fizičkom smislu - istakao je Đurković neke od prednosti.

Simić: U vojsci se gradi sistem vrednosti

Poznati advokat Ivan Simić ocenjuje da je ovo možda jedna od najboljih inicijativa u poslednje dve decenije jer vraća veru u društvene vrednosti.

- Nažalost, došla su vremena da je poželjnije biti u zatvoru nego ići u vojsku, ali to je pošast našeg društva, koja je krenula s razgradnjom društvenih vrednosti nakon tog čuvenog Petog oktobra. I danas pamtim svaki momenat iz vojske jer je to period života u kom shvatate šta je u stvari sistem vrednosti i koliko je svaki pojedinac jednak bez obzira na svoje poreklo, obrazovanje, finansijski i socijalni status. Služio sam vojsku u kasarni u Gornjem Milanovcu davne 2003. i jedan od najupečatljivijih doživljaja u mom životu jeste to kada sam na bojevom gađanju ostvario najbolji rezultat od čitavog garnizonskog mesta i dobio nagradni vikend. Iako sam prethodno bio u nekoj vrsti kazne, obećanje komandanta je moralo biti ispoštovano. To govori o tome koliko Vojska može uticati na čoveka, gde se reč i čvrstina karaktera ne samo jačaju već nameću kao najsnažnija vrednost - navodi Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading