OGLASILO SE VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO O NEPRAVILNOSTIMA TOKOM IZBORA: I fabrikovana afera "Arena" dobija svoj epilog!

Autor:

Vesti

23.12.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je primilo izveštaje iz svih šest osnovnih javnih tužilaštava sa teritorije grada Beograda, Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost o postupanju povodom prijava koje su u skladu sa zakonom, dostavljene tužilaštvima u vezi sa eventualnim nepravilnostima povodom republičkih i gradskih izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

OGLASILO SE VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO O NEPRAVILNOSTIMA TOKOM IZBORA: I fabrikovana afera "Arena" dobija svoj epilog!

Foto: ST/Dragan Kadić

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu putem email-a je 17. decembra podneta krivična prijava V.P. protiv NN lica u vezi sa krivičnim delom Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

U priogu je dostavljen video snimak dve osobe ženskog pola koje pričaju o navodnoj predaji novca od strane NN lica radi glasanja, sačinjen ispred OŠ "Rade Končar" u Zemunu. Tim povodom formiran je predmet i 19. decembra podnet je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Povodom dva izveštaja Republičke izborne komisije, koji su podneti ovom tužilaštvu 11. decembra u vezi sa falsifikovanim potpisima za izborne liste "Dosta! Evropski put-Dosta"  i Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin i doktor Hristos Alestopulos (Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko grčki pokret) formirani su predmeti i prosledjeni na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela Falsifikovanje isprave.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 17. decembra obavešteno o pet dogadjaja u vezi sa izborima na teritoriji svoje nadležnosti i u svakom pojedinom slučaju dežurni tužioci su naložili policiji da izadje na teren, kao i da obavi razgovore sa podnosiocima prijava, te da podnese izveštaj tužilaštvu. 

Prvi dogadjaj tiče se prijave M.LJ. odnosi se na navodnu kupovinu glasova u Batajnici iz kombija. Po nalogu dežurnih tužilaca obavljeni su razgovori sa M.LJ. i još tri lica koja su bila sa njim u društvu, te je naloženo policiji da izadje na teren radi pronalaska kombija koji su opisali podnosioci prijave. Pripadnici policije odlaskom na prijavljenu adresu nisu uočili navedeni kombi, niti zatekli lica sa kojima bi obavili razgovor. 

U drugom dogadjaju, povodom prijave člana RIK-a J.R. da se u "Štark Areni" odvija paralelno glasanje i da je njemu i njegovim kolegama onemogućen ulazak u "Štark Arenu", po nalogu dežurnih tužilaca policija je obavila razgovor sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

J.R. je svoje navode ponovio u PS Novi Beograd, a nakon što je RIK saopštio da u "Štark Areni" nema izbornog mesta, policiji je naloženo dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred "Štark Arene".  

U trećem dogadjaju, po prijavi vlasnice ugostiteljog objekta na Novom Beogradu da novinari medijske kuće N1, i pored njene molbe da to ne čine, snimaju unutrašnjost i goste lokala i da je guraju, po nalogu dežurnih tužilaca policijska patrola je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa njom. Ona je upućena da može da podnese krivičnu privatnu tužbu. 

U četvrtom dogadjaju, po prijavi posmatrača ispred "Prava Evrope" R.V. da se na izbornom mestu broj 136 u OŠ "Vlada Obradović Kameni" na Ledinama nalaze dupli birački spiskovi i da je poliven kafom od strane jednog člana biračkog odbora, po nalogu dežurnih tužilaca, policija je obavila razgovor sa zamenikom predsednika izborne komisije D.B. koja je izjavila da je člana izborne komisije Z.L. nepoznato lice udarilo zatvoren šakom u lice, da je on odbio medicinsku pomoć i rekao da neće pristupiti u prostorije policijijske stanice. U razgovoru sa posmatračem ispred "Prava Evrope" S.M. on je izjavio da mu R.V. nije poznat, a kako glasanje na tom biračkom mestu nije prekidano iz navedenog dogadjaja ne proističu obeležja bilo kog krivičnog dela, pa je naloženo da se ovaj dogadjaj evodentira. 

U petom dogadjaju, po prijavi predsednika biračkog odbora na izbornom mestu u Surčinu M.V. da se tu nalaze dva paketa sa po 100 glasačkih listića koji su već zaokruženi, nakon čega su tri lica odnela listiće sa lica mesta, po nalogu dežurnih tužilaca policija je izašla na lice mesta, pa je u razgovoru sa M.V. utvrdjeno da su na tom biračkom mestu u OŠ "22. oktobar" pronadjena dva već zaokružena listića, a ne dva paketa. Dežurni tužioci su preko policijskih službenika uputili pozivaoca da ukoliko smatra da je bilo nepravilnosti iste prijavi RIK-u. 

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Republičkoj izbornoj komisiji povodom prijave člana biračkog odbora iz Socijalističke partije Srbije M.Š. da je u kutiji sa glasovima za odbornike Skupštine grada Beograda pronadjeno 8 glasačkih listića za koje se pretpostavljalo da su falsifikovani (4 za lokalne i 4 za parlamentarne izbore).

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao i osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu nisu stigle prijave niti izveštaji o bilo kakvim uočenim nepravilnostima u vezi sa glasanjem 17. decembra 2023. godine. 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je pre izbornog dana formiralo tri predmeta u vezi izbornog procesa u vezi za navodnim falsifikovanjem potpisa. Ovo tužilaštvo je formiralo predmet i uputilo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nakon što su članovi Opštinske izborne komisije GO Savski venac 13. decembra ustanovili da im je dostavljeno 10 glasačkih listića manje nego što je trebalo.

Takodje je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK povodom dopisa od 12. decembra kojim ga je JP "Pošta Srbije" obavestila da je medjska kuća "Nova S" 11. decembra objavila tekst u kojem navodi da to javno preduzeće navodno šalje pozive za glasanje "fantomskim" biračima, pa je u istom dopisu zatražilo od Prvog OJT da se srpeči bilo kakva zlouptreba ovog javnog preduzeća.

Povodom krivične prijave podnete protiv NN lica zaposlenih u GO Savski Venac zbog overe lažnih podataka u dva obrasca, gde stoji da birač J.Z. podržava izbornu listu za izbore za odbornike u skupštini grada Beograda "Grupa gradjana Ćale ovo je za tebe - Petar Djurić" i za listu "Srbija na zapadu-Zoran Vuletić - Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević", Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK.

Osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu tokom izbornog procesa nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti. Koordinator za osnovna javna tužilaštva u Beogradu u vezi sa predmetima vezanim za izbore 17. decembra 2023. godine, kojeg je postavio Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu bio je u redovnoj komunikaciji sa dežurnim tužiocima i policijom, kako bi se efikasno reagovalo na svaku prijavu i proverili navodi istih.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

23.12.2023 15:40

Амбасадори су Вучићу обећали све могуће проблеме на изборима. То и чине - али неће дуго.