BASTA FALSIFIKOVAO POTPISE! RIK doneo zaključak - ne može na izbore kao manjinska lista, do ponoći da dostavi još 8.000 potpisa! (FOTO)

Autor:

Vesti

26.11.2023

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisi podrške izbornoj listi "Dosta! Evropski put" čiji je nosilac Rade Basta moraće da se provere.

BASTA FALSIFIKOVAO POTPISE! RIK doneo zaključak - ne može na izbore kao manjinska lista, do ponoći da dostavi još 8.000 potpisa! (FOTO)

Foto: Ministarstvo privrede

Naime, RIK je pregledao dokumentaciju koju je dostavio Rade Basta i izborna lista "Dosta! Evropski put" i pojavila se sumnja u validnost potpisa u Vranju, te je RIK od Gradske uprave u tom mestu hitno tražio sledeće informacije:

  • da li su u knjigama overe upisane overe izjava 2.777 birača koji su dali podršku listi "Dosta! Evropski put"
  • ako postoje, pod kojim brojevima su upisani 
  • da li su u gradskoj upravi primerci overe i izjave birača datih navedenoj izbornoj listi

Odgovor iz Vranja

Na osnovu dokumenta u koji je Republika imala uvid, Gradska uprava Vranja odgovorila je Republičkoj izbornoj komisiji da u knjigama overe nema nijedne overe izjave birača o podršci izbornoj listi "Dosta! Evropski put".

- Za overu potpisa birača Gradskoj upravi se niko nije obratio za navedenu listu. Gradskoj upravi Vranje niko i nije podneo zahtev, te s tim niko nije ni platio troškove overe - navodi se u odgovoru Gradske uprave Vranja.

 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

RIK je juče i tražio od Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine da se izjasni o tome da li Bastina izborna lista može imati status nacionalne manjine na predstojećim izborima 17. decembra. 

Odgovor RIK-u stigao je odmah juče.

- Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine nakon održane 16. vanrtedne i hitne elektronske sednice, doneo je odluku da NE DAJE saglasnost da izborna lista "DOsta! Evropski put" ima položaj izborne liste bunjevačke manjine - navodi se u odgovoru.

RIK je utvrdio da je 2.960 izjava birača koji podržavaju listu nisu pravno valjane. Od ovog broja na spisku se nalazilo 2.753 lica koja su izostavljena u postpuku provere, a 207 lica nije se nalazilo na spisku koji je dostavljen.

RIK je utvrdio da je pravno valjano samo 1.991 izjava birača koji podržavaju ovu listu.

Danas, 26. novembra Republička izborna komisija daje mišljenje, na osnovu prethodnih dokaza, da lista Radeta Baste ne ispunjava uslove da joj se utvrdi položaj izborne liste nacionalne manjine, kao i da nema uslova da RIK proglasi ovu izbornu listu.

S obzirom na to da lista ne može na izbore kao stranka nacionalne manjine, mora da ispuni uslov od 10.000 prikupljenih potpisa podrške, za koje ima "fore" do večeras u ponoć. Basti trenutno nedostaje 8.009 potpisa.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading