RASKRINKANA JOŠ JEDNA LAŽ OPOZICIJE! Tender dobilo 108 firmi! POSAO ČIST KAO SUZA!

Autor:

Vesti

02.09.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamena brojila i izmeštanje mernih mesta je u skladu s direktivama Evropske unije.

RASKRINKANA JOŠ JEDNA LAŽ OPOZICIJE! Tender dobilo 108 firmi! POSAO ČIST KAO SUZA!

Foto: ATA Images, Pixabay

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ponovo je pokušala da lovi u mutnom tvrdnjama da je "Elektrodistribucija Srbije" mimo zakona i propisanih procedura dala višemilionski posao privatnoj kompaniji.

- Privatna firma EWG je 30. avgusta dobila posao vredan 150 miliona evra. Radi se o zameni brojila i radova na izmeštanju mernih mesta - optužila je Tepićeva u pisanoj izjavi za javnost.

DATE I GARANCIJE

Naravno, mediji Dragana Šolaka su ove optužbe udarili na sva zvona, ne trudeći se ni da provere ove informacije, za koje se ispostavilo da su potpuno neutemeljene i zlonamerne.

Smanjuju se gubici, eliminišu greške

Zamenom mernih uređaja smanjuju se gubici električne energije, smanjuje se broj mernih uređaja s isteklim rokom overe, unapređuje proces očitavanja kroz smanjenje troškova očitavanja i povećanje broja mernih uređaja koji se daljinski očitavaju i eliminiše mogućnost izdavanja pogrešnih računa krajnjim kupcima.

Pored toga, smanjuje se procenat neočitanih mernih mesta, omogućava potpuna kontrola nad 40 odsto ukupne isporučene električne energije, kao i brža detekcija neispravnosti, pokušaja manipulacije ili kvarova na ovim mernim mestima i njihovo otklanjanje.

Naime, "Elektrodistribucija Srbije" je javnu nabavku realizovala u potpunosti u skladu sa zakonom, a vrednost radova je 110, a ne 150 miliona evra. Takođe, posao je dodeljen prema kriterijumu najniže ponuđene cene i ne radi se o jednoj firmi, kako tvrdi potpredsednica SSP, već grupi ponuđača u kojoj se nalazi 108 privrednih subjekata.

Republika

Foto: Republika

Brojilo, Ilustracija

 

- Takođe, ova grupa je uspešno izvršenje posla jamčila sa gotovo 33 miliona evra bankarskih garancija. U toku procesa javne nabavke upućeno je više desetina pitanja i pojašnjenja, što jasno pokazuje da je sve bilo transparentno i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na tenderu su pravo učešća imali svi koji ispunjavaju uslove - kaže upućeni izvor Srpskog telegrafa.

USKLAĐIVANJE S EU

Izuzetno obiman posao modernizacije merne infrastrukture na ukupno 470.305 mesta u skladu je s direktivama Evropske unije.

- Naime, te direktive insistiraju na ugradnji pametnih brojila i razvijanju sistema za očitavanje tih brojila. Njihovom ugradnjom prelazi se na 15-minutno balansno tržište, čime se Srbija usklađuje s delovanjem tržišta u čitavoj Evropi, što je i jedan od preduslova za rad agregatora na tržištu. Na godišnjem nivou bi se ovim projektom uštedelo 32,62 miliona evra, koliko se sada gubi električne energije - dodaje naš sagovornik.

Ništa sporno

Inače, firma EWG je u periodu od 2021. do 2023, kao član nekoliko konzorcijuma, dobila više poslova čiji predmet je kupoprodaja mernih uređaja pošto su specijalizovani za proizvodnju ovih uređaja u Srbiji.

Informacija o tome je javno dostupna i na portalu javnih nabavki, s obzirom na to da su svi ti prethodni poslovi dobijeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.


Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading