POLITIKA NIJE SAMO MUŠKI SVET! IRENA VUJOVIĆ U EMISIJI "SA TANJOM NA TI": Otvoreno o uspomenama iz detinjstva, životu, Vučiću...

Autor:

Vesti

28.08.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene su aktivne u svim sferama društvenog života, sad su se muškarci navikli na žene u poslu.

Detinjstvo su joj obeležili zvukovi poput bum i tras, ali se Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, tih dana seća s osmehom. Ko joj je najveća ljubav, kako je izgledao prvi susret s Aleksandrom Vučićem i zašto tvrdi da politika nije samo za muški svet otkrila je u emisiji "Sa Tanjom na ti".

Sestra Jelena i brat Dragan su ti oduvek bili na prvom mestu.

- Što se tiče porodice, najvažnije je to što smo vezani. Gajimo sve prave, tradicionalne vrednosti. Tako sam od malih nogu i vaspitavana. Ne samo ja, već i moji brat i sestra. Detinjstvo i nas troje pamtim po tome što smo uvek bili zajedno, kako smo se igrali, provodili vreme zajedno, provodili mesece na moru, očeva familija je imala kuću u Herceg Novom... Imam mnogo lepih uspomena.

I danas delujete kao ekipa koja se ne odvaja, što se vidi i na slikama koje kačiš na Instagramu.

- Brat i sestra su mi svakako najveća ljubav, ali sada su malo u senci sestričina. Svi smo fokusirani na njih. Ali naravno da smo brat, sestra i ja vezani i da, i pored velike razlike u godinama, brinemo jedni o drugima. Dobro, ja sam se malo više nametnula kao najstarija, da moram sve da pratim, da znam šta rade, kako provode vreme, ali se trudimo da što više budemo zajedno i to i uspevamo.

Da li si bila nestašno dete?
- Jedna od mojih sestričina je, na primer, jako nemirna, pa roditelji stalno upoređuju ko je na koga povukao. Sad ispada da sam ja bila mirna u odnosu na ove nove generacije iz naše porodice. Ali nisam pravila neke nestašluke. Dugo sam bila jedinica, pet i po godina, mažena, pažena, međutim, nisam pravila neke preterane probleme.

Zajedno niste napravili nijedan nestašluk?

- Više se sećam njihovih nestašluka zato što su njih dvoje bili bliži po godinama i mlađi od mene. Onda mi je to smetalo. Ja sam već bila tinejdžer, a oni su bili klinci. Tako da su mi oni stalno smetali. Često kad me neko pita da li volim malu decu, da se igram s njima i učestvujem u tim njihovim nestašlucima, kažem: "Ne, i dalje se sećam kako je to bilo kod nas u kući." Tako da nisam, više su njih dvoje bili nemirni.

Šta su radili?
- Po ceo dan su se tukli, samo čujete kroz kuću nešto bum, tras, udarilo, palo... Nemate pojma šta se dogodilo. Stalno je bila neka gungula. Naravno, u kući s tri deteta je uvek haos.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Irena Vujović

Imate li danas vremena za okupljanja?
- Nemam vremena za sve ono što bih volela, da provedem više vremena s porodicom i prijateljima, ali za nas, u okviru kuće, uvek se  nađe vreme. Trudimo se da se viđamo svaki dan.

Po završetku studija ušla si u politiku. Sećaš li se kako je izgledalo upoznavanje s Vučićem?
- Nekoliko godina posle završenih studija učlanila sam se u stranku. Sećam se, dolazila sam u centralu koja je tada bila u Čika Ljubinoj ulici. Posle nekog vremena stranačkih aktivnosti Aleksandar Vučić je izrazio želju da upozna ljude koji dolaze svakodnevno u stranku i rade. Naravno da se toga sećam. Bio je strog, kao i danas, ali, isto tako, tada nam je usadio da je interes Srbije i svih njenih građana važniji od bilo kog ličnog interesa ili bilo koga. Te lekcije koje smo tada naučili su nam značajne, naročito danas s obzirom na to kojim se poslom bavim.

Vodiš važan resor. Posla ima napretek. Šta su najveći izazovi i problemi?
- Kada govorimo o životnoj sredini, naravno da je važna jer se tiče svakoga od nas i svi se trudimo da je poboljšamo. Rezultate možemo samo zajedno da napravimo iako to nekad ne izgleda tako. Moramo zajedničkim snagama da učinimo životnu sredinu boljom. Najveći problemi su oni koje oseća svaki građanin Srbije. To su upravljanje čvrstim otpadom, odnosno deponije i otpad koji je svuda oko nas. Evo i sada, kad smo se šetali ovim predivnim parkom, samo sam gledala gde je šta ko bacio od neodgovornih građana i, naravno, odmah nakon ove emisije pozvaću kolege s opštine da ih zamolim da to očiste. Pored toga, čeka nas izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, kanalizaciona mreža svuda u Srbiji da bi naše reke bile čiste i, naravno, prekomerno zagađenje vazduha u pojedinim delovima godine u pojedinim opštinama, to je ono s čime se susrećem svakodnevno. To su takođe i prioriteti ministarstva, gde se trudimo da što više stvari rešimo, saniramo, otklonimo te probleme. Rešavamo probleme, ima ih mnogo, mnogo toga smo i uradili, ali još nije dovoljno i u skladu s našim očekivanjima, što je i normalno da imamo velika očekivanja kada je u pitanju životna sredina. Isto tako je važno i jačanje svesti građana, da svaki trenutak iskoristimo i razmislimo gde ćemo nešto da bacimo, hoćemo li da razdvojimo otpad i da znamo da treba da brinemo o tome.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Deluje da si baš stroga prema sebi. Da li si takva i prema saradnicima?
- Naravno, to važi za čitav tim. Ne bismo bili tim koji funkcioniše da svi ne mislimo da treba uraditi još više i da se ne smemo zadovoljavati manjim rezultatima. I kada napravimo rezultat, manji ili veći, već krećemo u sledeći izazov, odnosno da rešavamo sledeći problem. Saradnici s kojima radim su izuzetno vredni, pametni ljudi, pošteni i predani poslu i zato smo tim koji funkcioniše.

Mnogi maštaju o tome da postanu ministri. Zaboravljaju da je to posao bez radnog vremena.
- Biti ministar i biti u situaciji da možete da uradite nešto za dobrobit građana je izuzetna čast i nešto će ostati i posle vašeg mandata. To je čast i zadovoljstvo, ali i veliko odricanje. Ne može, a i ne želi svako da bude ministar. Ne možete da planirate vreme, sve one potrebe na koje ste navikli više nisu prioritetne jer je svaki dan novi izazov, ne znate šta će se dogoditi i gde treba da budete pri ruci građanima, kao što to svakodnevno radimo. Zato nisam sigurna da bi mogao to svako, a i zato što ste, pre svega, stalno pod budnim okom javnosti i treba da pratite sve što se događa u čitavoj Srbiji. S druge strane je i izazovno. Volim posao koji radim.

Politika je muški svet. Kako se snalaziš u njemu?
- Mi danas ne možemo da kažemo da je politika muški svet, posebno kad vidite koliko je žena na važnim i odgovornim funkcijama u državi. I ne samo u institucijama već su i u privatnim kompanijama često na rukovodećim pozicijama. Žene su izuzetno aktivne u svim sferama društvenog života, tako da ne mogu da kažem da se teško snalazimo jer su se sad muškarci navikli na žene u poslu. Mislim da smo svi mi jedni drugima podrška i da se dobro snalazimo. Kod mene je pretežno ženski tim, ali imamo i ponekog muškarca koji obavlja takođe važan posao. Mislim da ta podela na muški i ženski svet jenjava.

Savet ženama: Ostvarite svoje želje i vizije

Imaš li neki savet za žene, kako da napreduju, ostvare ciljeve?
- Žene prvo treba da se odvaže da ono što žele, što zamisle i ono što misle da bi išlo uz njih, da to i rade. Mi smo se i kao Vlada Srbije i ranije u gradu Beogradu, kroz Savet za rodnu ravnopravnost, baš i borili za to da osnažimo žene i da im damo maksimalnu podršku u poslovima koje žele da rade i to kroz razne edukacije, subvencije i druge vidove pomoći. Ako nešto žele, ne treba da odustaju od te želje i vizije. Treba svima dati šansu, pre svega, da je one daju same sebi i sigurno će biti rezultata. Žene su vrednije od muškaraca, posvećenije su poslu, srčane i ako se stvarno posvete nečemu, mislim da rezultat ne može da izostane. Mi ćemo se i dalje truditi da se žene odvaže da krenu da rade ono što im prija i ono što bi volele. Možda zvuči kao luksuz da radite ono što biste voleli, ali ako postoji snažna želja, onda žene nikako ne treba da odustaju od nje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Marko

29.08.2023 08:49

Postovanje za uvazenu ministarku i poljubac za Tanju