"ZA MENE SU KOSOVO I SRBIJA JEDNA DRŽAVA!" Kurti ne može da dođe sebi - Ana Brnabić "oduvala" baklavara iz Prištine!

Autor:

Vesti

28.08.2023

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srbiju na ovom forumu predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja se sastala sa slovenačkim premijerom tokom prepodneva, a takođe je prisustvovala i radnoj večeri u organizaciji slovenačkog premijera.

"ZA MENE SU KOSOVO I SRBIJA JEDNA DRŽAVA!" Kurti ne može da dođe sebi - Ana Brnabić "oduvala" baklavara iz Prištine!

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Ana Brnabić

Današnji Bledski strateški forum u Sloveniji privukao je pažnju svetskih lidera i ključnih aktera sa Zapadnog Balkana, zajedno sa visokim zvaničnicima Evropske unije. Na ovom forumu prisustvuju lideri regiona, a takođe su prisutni i visoki zvaničnici poput predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela i premijera Slovenije Roberta Goloba.

Ovaj događaj posebno je značajan za region Zapadnog Balkana, jer omogućava liderima da razmene mišljenja, diskutuju o aktuelnim pitanjima i izazovima, te se povežu sa ključnim partnerima iz Evropske unije. Srbiju na ovom forumu predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja se sastala sa slovenačkim premijerom tokom prepodneva, a takođe je prisustvovala i radnoj večeri u organizaciji slovenačkog premijera.

Foto: Tanjug/V.šporcic

 

Međutim, ističe se da Kosovo i Metohija nije predstavljeno svojom zastavom na Bledskom strateškom forumu, što je u skladu sa pristupom domaćina događaja. Aljbin Kurti, predstavnik tzv. Kosova, izneo je svoje stavove tokom panela, nazivajući "Kosovo najuspešnijom pričom Zapadnog Balkana" i ističući njegovu ulogu kao "centra razvoja demokratije i vladavine prava".

Paneli na forumu pružaju platformu za razmenu stavova o pitanjima kao što su evropske integracije, normalizacija odnosa i budući koraci u regionu. Očekuje se da će se lideri i zvaničnici baviti ključnim pitanjima vezanim za stabilnost, saradnju i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i rešavanje otvorenih pitanja i izgradnju trajnog mira u regionu.

- Za početak samo nešto razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili - započela je Brnabić.

Foto: Tanjug/AP

 

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija - rekla je premijerka.

Ona je podvukla da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti.

- Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - zaključila je Brnabić.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (26)

Loading
Ур Нино сар Сербуле

28.08.2023 17:12

Србија јесте за мир и стабилност ,али нећемо се одрећи Косова и Метохије зарад било чега !

Nina

28.08.2023 19:10

KiM i Srbija su oduvek bili jedna zemlja. Uvek cemo biti za mir i stabilnost. Formiranje ZSO je neophodno!

Nina

28.08.2023 19:14

Ana je lepo oduvala Kurtija bas kako treba jer treba da mu bude jasno da je KiM srce Srbije i uvek cemo biti jedna zemlja!

Stela

28.08.2023 19:20

Forum je prilika da lideri regiona razmene misljenja o vaznim i aktuelnim pitanjima.