NARUŠENI ŽIVOTI DECE I HRONIČNIH BOLESNIKA! Milović: Kurti blokadom udara na NAJMLAĐE, trošimo poslednje rezerve lekova

Autor:

Vesti

07.08.2023

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik direktora KBC "Kosovska Mitrovica" i bivši gradonačelnik Zvečana je govorio o stanju na Kosovu i Metohiji

NARUŠENI ŽIVOTI DECE I HRONIČNIH BOLESNIKA! Milović: Kurti blokadom udara na NAJMLAĐE, trošimo poslednje rezerve lekova

Foto: Tanjug/AP

Zabrana isporuke robe i lekova iz centralne Srbije na KiM je još jedan u nizu jednostranih poteza Aljbina Kurtija s ciljem da još više oteža Srbima život na Kosmetu. Kurti hoće da naš narod vidi da nema perspektivu za sebe i svoju decu i da napusti svoja vekovna ognjišta. KBC "Kosovska Mitrovica" sa 500 postelja pruža usluge Srbima, ali i Albancima. Ovih dana trošimo poslednje rezerve lekova, ako bismo morali da radimo samo jednu hitnu operaciju posle težeg udesa, ne znam da li bismo imali dovoljno za hitan prijem. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da utiču na Prištinu da se ova odluka povuče, jer se nama krše osnovna ljudska prava.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", zamenik direktora KBC "Kosovska Mitrovica" i bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović odgovara na pitanje da li su životi naših ljudi na severu KiM ugroženi zbog Kurtijevog embarga. Milović napominje da su narušeni životi dece, hroničnih i onkoloških pacijenata, dijabetičara...

- Imali smo sastanak sa predstavnicima Kfora. Njihovo je bilo da čuju i zapišu ono sa čim se suočavamo. Nadamo se da će međunarodna zajednica reagovati ovoga puta iako smo svedoci njihovih dvostrukih standarda. Moram da napomenem da su oni pozdravili samo povratak Albanaca na KiM, iako bi, po Rezoluciji 1244, svima trebalo da se omogući povratak.

Privremene institucije u Prištini najavile su povlačenje 25 odsto specijalaca iz opštinskih zgrada na severu KiM. Da li je to još jedan blef Kurtija?

- Miroslav Lajčak je, bez ikakvih osnova, najavio da je to prvi pozitivan korak za deeskalaciju, ali za srpski narod je to apsolutno nedovoljno. Da bi se situacija smirila i vratila u neku normalu, ne možemo se igrati procentima. Potrebno je da se svi lažni gradonačelnici i specijalne jedinice povuku, jer ne vidimo razlog da one uopšte budu na severu KiM. Specijalne jedinice ni po jednom sporazumu ne mogu da budu stacionirane na severu, a kamoli u opštinskim zgradama. Drugi uslov za deesakalaciju je da se na slobodu puste svi uhapšeni Srbi, i treći, da se formira ZSO - u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Da li je sada pravo vreme da se konkretnije obratimo za pomoć Rusiji i Kini?

- Dobro je to što je predsednik Vučić zatražio da se o problemu na KiM razgovara u SB UN. Tu su Kina i Rusija, zemlje sa pravom veta. Da se čuje da Srbija ima svoje crvene linije, da nema priznavanja nezavisnosti Kosova, prijema u UN, i da su to stvari o kojima ne može i ne treba da se pregovara. Videćemo da li će zahtev u UN biti prihvaćen. Moramo ukazati na težinu situacije u 21. veku i da imamo pravo da živimo kao sav normalan svet.

Kako ste prihvatili ocene iz Izveštaja EU u kom se za tenzije na KiM krive Srbi jer su napustili institucije i postavljali barikade?

- Ovo su nekorektne izjave koje dolaze od onih koji su, svojim činjenjem i nečinjenjem, doprineli da se ova kriza produbi. Oni su prećutno bili saglasni da se održe izbori, dozvolili su da specijalci upadnu sa dugim cevima u opštinske zgrade, da se upotrebom sile sa svojih radnih mesta izbace zaposleni, da građani ne mogu da ostvare svoja prava kada je reč o opštinskoj upravi.

Ima li naš narod snage da se svemu odupre?

- Mi Srbi živimo na svojoj zemlji i svom imanju, ništa tuđe nismo uzeli. Ova kriza se ne može rešiti silom, već samo dogovorom obe strane, uz uvažavanje interesa i jednih i drugih. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. Predsednik Vučić više puta je rekao da neće biti pogroma, nove "Oluje", da se silom i nasiljem ne može ništa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading