SPECIJALNI IZASLANIK SAD DANAS PODNOSI IZVEŠTAJ O KOSOVU! Evo šta Eskobar predlaže za SMIRIVANJE situacije na severu

Autor:

Vesti

18.07.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dokumentu koji ce biti tema Komiteta za spoljne poslove, Eskobar je podsetio na tenzije na severu Kosova

SPECIJALNI IZASLANIK SAD DANAS PODNOSI IZVEŠTAJ O KOSOVU! Evo šta Eskobar predlaže za SMIRIVANJE situacije na severu

Foto: Printskrin/Youtube/N1

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstaviće danas izveštaj Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma o angažmanu Amerike na Balkanu.

U dokumentu koji ce biti tema Komiteta za spoljne poslove, Eskobar je podsetio na tenzije na severu Kosova i pozvao obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su, kako kaže, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

Specijalni izaslanik SAD je odnos izmedu tzv. Kosova i Srbije opisao kao težak i podsetio je da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u Sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze.

Istakao je da je ključni element ispunjavanje obaveza tzv. Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština sa srpskom većinom.

- ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama - naveo je Eskobar.

Eskobar u izveštaju navodi i da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu, a to je nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Eskobar navodi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ostaje fokusiran na, kako kaže, demontažu Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava.

U Crnoj Gori, kako navodi, vidi se obnovljen zamah ka ostvarenju evropske budućnosti, a nedavne predsedničke i parlamentarne izbore ocenio je kao slobodne i mirne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading