KURTI USPEO DA GA SVI PREZIRU! Lažni premijer ujedinio republikance i demokrate!

Autor:

Vesti

22.06.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aljbin Kurti učinio je nemoguće, uspeo je protiv sebe da okrene i demokrate i republikance u SAD. Svi žele da mu vide leđa

KURTI USPEO DA GA SVI PREZIRU! Lažni premijer ujedinio republikance i demokrate!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, zbog stalnog terora, nasilja i odbijanja da nađe zajednički jezik sa Srbima, okrenuo je protiv sebe i demokrate i republikance u SAD!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija

Kako piše list Politico u opširnoj analizi, a prenosi Jutarnji list, Kurti je neverovatno tvrdoglav i nepromišljen političar, a takva percepcija narušila je zajedničke napore SAD i Evrope da pronađu zajedničko rešenje za mir između Kosova i Srbije. 

Kako prenose, nedavno izbijanje nasilja između kosovskih vlasti i srpske zajednice na severu Vašington prepisuje Kurtiju, kao i da dosadašnji pokušaji da se obuzda javnom kritikom nisu urodili plodom. 

Foto: Kosovo Online

Nemiri na Kosovu koje je izazvala Kurtijeva policija

- Konflikt se vrti oko budućeg statusa srpskih područja na severu Kosova i zahteva Prištine da Beograd konačno prizna njegovu suverenost. Situacija se pogoršala, sa Srbijom koja je uhapisila trojicu kosovskih graničara, a Kosovo zatvorilo glavni prelaz za srpske kamione. Kritičari Kurtija optužuju da je namerno izazvao krizu slanjem paravojnih policijskih jedinica u srpske zajednice i upotrebom sile kako bi instalirao kosovske albanske gradonačelnike nakon što su Srbi bojkotovalči lokalne izbore krajem aprila - prenosi Jutarnji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil

Takođe, podseća se i da je Kristofer Hil, američki ambasador u Srbiji, izrazio zabrinutost u vezi s pouzdanošcu Kurtija kao partnera, ističući da imaju "problema s njim". Entoni Blinken, državni sekretar SAD, javno je osudio akcije kosovske vlade, što je dodatno naglasilo neodobravanje administracije Džoa Bajdena. 

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden

- Ričard Grenel, bio je na funkciji posebnog izaslanika za pregovore o miru između Srbije i Kosova za vreme Trampove administracije, kritikovao je Kurtija zbog ignorisanja interesa Bajdenove administracije i Evrope - navodi se, kao i da je Grenel prošle sedmice napisao na Tviteru da je Kurti pokazao Bajdenu i Evropljanima "srednji prst".

Iako je, dodaje se, Kosovo imalo status projekta od posebnog značaja za demokratske lidere još od 1999. i Bila Klintona, javno neodobravanje Kurtija od strane Bajdenove administracije ima važnost. Pored toga, ističe se, i EU, koja je bila posrednik u razgovorima o normalizaciji odnosa, izgubila je strpljenje sa Kurtijem, što je rezultatiralo obustavom poseta i finansijske saradnje sa Kosovom. 

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Kurti tvrdi da je kriza rezultat odbijanja srpskog predsednika Aleksandra Vučića da prizna suverenost Kosova i suoči se s ratnom prošlošću Srbije. Optužuje Vučića da podržava "fašistički odred" na severu Kosova, odgovoran za napade na kosovske albanske novinare i međunarodne snage. Srbija, s obzirom na svoj uticaj u regionu, ostaje ključni igrač kako za SAD, tako i za EU, s ciljem sprečavanja daljnjeg približavanja Rusiji - navodi u tekstu Jutarnji, kao i: 

- Uprkos Vučićevom istorijskom antagonizmu prema Zapadu, važnost Srbije je očita. Nezadovoljstvo kosovskih Srba prema Kurtijevoj vladi postojalo je pre Vučićevog poziva na bojkot izbora. Prisutnost snažno naoružanih paravojnih jedinica i nedostatak napora za integraciju dodatno pogoršavaju tenzije.

U tekstu se navodi i da trenutni sukob na Kosovu ističe neuspeh međunarodnih napora u postizanju trajnog mira na tom podneblju, a da su kritike usmerene prema Kurtiju od strane Zapada pokušaj za sprečavanje novog sukoba u regionu, posebno u vreme fokusa na akcije u Ukrajini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading