MOMIROVIĆ JASNO PORUČIO: Želimo da vidimo i BiH unutar inicijative ''Otvoreni Balkan''

Autor:

Vesti

22.06.2023

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine poručio je da Srbija želi da vidi Bosnu i Hercegovinu unutar inicijative ,,Otvoreni Balkan", ali da je ta odluka pitanje za ljude u BiH.

MOMIROVIĆ JASNO PORUČIO: Želimo da vidimo i BiH unutar inicijative ''Otvoreni Balkan''

Foto: Printscreen/Ministarstvo trgovine/NEPRO

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović sastao se juče sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, i tom prilikom poručio da Srbija želi da vidi BiH u okviru inicijative ,,Otvoreni Balkan", ali da će šta god odlučili imati podršku naše zemlje.

- Inicijativa ''Otvoreni Balkan''je nastala kao originalna inicijativa najviših državnih funkcionera u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i šalje jednu snažnu poruku - nemamo prava da čekamo, potrebno je da odluke donosimo samostalno jer  sudbina naših ekonomija zavisi od nas samih - zjavio je Momirović nakon jučerašnjegsastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, kao i sa članovima delegacije dva ministarstva i predstavnicima komorskog sistema u BiH i dodao:

- Formiranjem “Otvorenog Balkana“ uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procesa, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada kada će radnici iz bilo koje od ove tri države moći da se zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera.

Ministar Momirović je dodao da je osnovni cilj Srbije, Albanije i Severne Makedonije ekonomski rast, inkluzivnost, nova perspektiva za naše kompanije, kao i da “Otvoreni Balkan” nema punu perspektivu bez BiH, ali da to nije odluka niti Vlade Srbije, niti ljudi u Srbiji.

- Da li će BiH biti deo “Otvorenog Balkana” isključivo je pitanje za ljude u BiH. Mi uvažavamo naše prijatelje u BiH i koja god bila njihova odluka imaju našu podršku - konstatovao je Momirović.

U daljem nastavku razgovora bilo je reči o bilateralnim odnosima Srbije i BiH pri čemu je ministar Momirović podvukao da je trgovinska razmena između Srbije i BiH , u 2022. godini iznosila oko 3,2 milijarde evra što BiH svrstava kao trećeg najznačajnijeg ekonomskog partnera Srbije, odmah iza Nemačke i Kine.

- Naša ekonomska povezanost i trgovinska razmena ukazuje na to da je ovde reč o jednom ekonomskom savezu koji nije do kraja iskorišćen. Zato ću u narednom periodu biti maksimalno posvećem radu na ukidanju bespotrebnih administrativnih barijera, stvaranju integrisanih graničnih prelaza jer svako administrativno ograničenje umanjuje ekonomsku šansu i perspektivu naših država. Ako želimo pravi ekonomski razvoj treba da se ugledamo na EU koja je odavno ukinula sve barijere i mi to moramo da uradimo ovde na Balkanu dok ne postanemo članica EU - zaključio je Momirović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je da je Srbija za BiH važan strateški partner, te da je cilj razvijanje dobrih odnosa.

- Srbija je za nas veoma važan strateški partner i naše opredeljenje je da razvijamo dobre odnose. Regionalna saradnja nema alternativu jer upravo putem regionalne saradnje možemo obezbediti značajne benefite poslovnoj zajednici Republike Srpske i BiH sa jedne strane, kao i poslovnoj zajednici Republike Srbije sa druge strane - rekao  Košarac.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovali su i predstavnici komorskog sistema u BiH, tačnije rukovodstvo Spoljnotrovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Brčko Distrikta.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading