EVO DOKAZA DA OPOZICIJA U SRBIJI BEZOČNO LAŽE! Albanci pobesneli: Kurti, Vučić te je opet razbio!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u Briselu dobila ZSO sa širokim ovlašćenjima, a Kosovo maglovita obećanja o članstvu u UN, grme u Prištini

EVO DOKAZA DA OPOZICIJA U SRBIJI BEZOČNO LAŽE! Albanci pobesneli: Kurti, Vučić te je opet razbio!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ, Profimedia

U Prištini su besni na takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog, kako navode, niza ustupaka Srbiji na sastanku u Briselu s predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima EU Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Kurti, ogorčeno poručuju, nadigran je i poražen u toj poslednjoj rundi dijaloga pošto je jasno da ništa nema od priznanja i ulaska Kosova u UN.

NAJGORE OD 1999.

Profesor političkih nauka iz Prištine Artan Mustafa ocenio je da je dogovor iz poslednje runde dijaloga najgori za Albance od 1999:

- Mi, kao Albanci, imali smo principe da zajedno s Albanijom stvaramo svoju državu. Ovde se prvi put to nije pominjalo, ovde je jasno da priznanje Srbije nije zagarantovano. Nema garancija da će mesto Kosova u UN biti obezbeđeno. Treće, tu je najveća autonomija koja se daje manjini u Evropi.

I Vjosa Osmani, predsednica privremenih prištinskih institucija, ocenila je da plan ima "teške predloge" jer, prema njenim rečima, nisu razjašnjene njihove posledice:

Ovim sporazumom su prihvaćeni neki teški predlozi koji se odnose na samoupravljanje srpske manjine na Kosovu i regulisanje pravnog statusa SPC.

Nezadovoljstvo Albanaca samo je još jedna u nizu potvrda da je višemesečna agresivna kampanja dela opozicije i tajkunskih glasila protiv Vučića, koja se zasnivala na laži da će predsednik priznati Kosovo, služila samo da se oslabi njegova pozicija i pozicija države u Briselu.

Tamo nikakav sporazum nije potpisan, a postignut je dogovor da se pregovori nastave, a priča o evropskom predlogu za KiM tek kada albanska strana ispuni svoje obaveze, pre svega osnuje Zajednicu srpskih opština.

Novi šamar Kurtiju usledio je prekjučerašnjim porukama iz EU i SAD, poput stava američkog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, da pregovori o formiranju ZSO moraju da počnu odmah, te da evropski predlog ne znači međusobno priznanje.

LJUTA I EDITA

I lider DSK Ljumir Abdidžiku je ocenio da je Kurti ispunio ciljeve Srbije, pošto je, između ostalog, jasno da nema ništa od međusobnog priznanja, dok ZSO mora da se formira. Slične kritike Kurtiju uputila je i Edita Tahiri, nekadašnji glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom.

Analitičar Stevica Deđanski kaže za Srpski telegraf da su napadi na Kurtija potvrda da je deo opozicije i tajkunskih medija spreman da radi protiv države i nacionalnih interesa iz mržnje prema Vučiću i želje da dođu na vlast:

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski: U Prištini ogorčeni

- I to ogorčenje u Prištini dokazuje da nisu dobili ništa od Beograda niti će dobiti, pa ni poziciju u UN, kao što predsednik Vučić uporno ponavlja. I umesto da svi koji su lagali da će potpisati neki sporazum, priznati Kosovo, pa i vređali i pretili, izvine za sve to, oni nastavljaju dalje. Nigde na svetu, osim ovde opozicija ne podmeće klipove državnom rukovodstvu kad se bori za nacionalne interese.

 

Server razočaran: Sve po želji Beograda

Priznanje o Kurtijevom neuspehu stiglo je čak i od američkog profesora Danijela Servera, inače jednog od najsnažnijih prištinskih lobista, koji je rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana po želji Beograda:

Republika

Foto: TANJUG/AP

Danijel Server: Američki profesor o sporazumu

- To su nerecipročne odredbe koje imaju za cilj da zadovolje srpsko stanovništvo Kosova, bez ikakvog uporedivog sporazuma unutar Srbije. Prvi stav zamenjuje odredbe Briselskog sporazuma o ZSO iz 2015. Umesto da pretpostavi tu institucionalnu formu, on opisuje funkcije koje Beograd želi od takvog udruženja - samoupravljanje za srpsku zajednicu, pružanje usluga koje delimično finansira Srbija i direktan kanal komunikacije s vladom Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (131)

Loading
Boban

02.03.2023 12:48

Šiptarski teroristi rade sve i svašta samo da dodju do svoga cilja

Bibi

02.03.2023 12:50

Vučić nikada neće dopustiti nezavisnost KiM kao i to da neće dozvoliti ulazak KiM u medjunarodne zajednice.

Milka

02.03.2023 12:54

Opozicija svaku rec koju izgovori je laz.

Marina

02.03.2023 12:55

Ma Kurti je nula od čoveka.