TEMELJNE PRIPREME ZA "DAN D" U BRISELU: Vučić od pet ujutru u Predsedništvu, pred Srbijom krucijalne odluke!

Autor:

Vesti

26.02.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije putuje u Brisel gde će se nastaviti pregovori sa Prištinom.

TEMELJNE PRIPREME ZA "DAN D" U BRISELU: Vučić od pet ujutru u Predsedništvu, pred Srbijom krucijalne odluke!

Foto: ATAImages

Aleksandar Vučić

- Obraćamo Vam se kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU - ovo je prvo poglavlje “epistolarne diplomatije” koju su svojim pismom adresiranim na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još u septembru prošle godine, utemeljili nemački kancelar Olaf Šolc i francuski lider Emanuel Makron.

Drugu poruka, koja je juče stigla na Andrićev venac, potpisuje i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Prema saznanjima Novosti, obe poruke načelno su iste i zahtevaju od predsednika da uloži velike napore.

Predsednik ipak neće danas javno govoriti o sadržini ovog poslednjeg pisma u koautorstvu Berlina i Pariza, mada je bilo nekih nagoveštaja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Olaf Šolc uputili pismo Aleksandru Vučiću

Vučić je u svoj kabinet došao još jutros u 5 sati, želeći pažljivo da prouči svako slovo pisma koje je stiglo, ali i da se temeljno pripremi za sutrašnji nastavak dijaloga sa premijerom takozvanog Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Nova runda u sedištu EU trebalo bi da počne u 15 časova. Specijalni izaslanik “kluba 27” Miroslav Lajčak najpre će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati pojedinačno, a potom će uslediti zajednički sastanak.

Šef naše države za sto seda sa jasnim “crvenim linijama”: Srbija neće priznati nezavisnost lažne države niti aminovati njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Uz to, kategoričan je i stav Beograda: mora se formirati Zajednica srpskih opština pre nego što se uđe u detalje evropskog plana za KiM čiji su autori zapravo Šolc i Makron.

S druge strane, izvori “Novosti” iz Brisela navode da je sastanak osmišljen tako da se verifikuje načelna saglasnost dveju strana o prihvatanju pomenutog dokumenta, koji nije konačan, i samo bi trebalo da pruži osnov za pravno uobličavanje finalnog pravno obavezujućeg dogovora. Naravno, ako on uopšte bude postignut. Takođe, nije isključeno ni da se do 21, marta organizuje još jedan direktan razgovor Vučića i Kurtija.

Dakle, po svemu sudeći, sutra u kancelarijama Evropske službe za spoljne poslove neće pasti nebo na zemlju, odnosno nema nikakve “Vučićeve izdaje” ili “propuštene istorijske šanse”, kako poslednjih nedelja uporno i neodgovorno dramatizuju opozicionari i sa desnog i sa građanskog pola. Iako i jedni i drugi dobro znaju da je manevarski prostor našoj državi po pitanju Kosova na nivou petoparca, to im ne smeta da uz politikantske računaljke otežavaju poziciju sopstvenoj državi, nadajući se kojem glasu više na najskupljoj temi.

Sutrašnji sastanak očekuje se da će biti vrlo težak, sa nastavkom agresivne politike i jednog zahteva - da se što pre zatvori kosovsko pitanje u nastavku borbe protiv Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (54)

Loading
Željko

26.02.2023 13:16

Ovo vam je samo dokaz koliko je čovek posvećen svom poslu i koliko mu je stalo do Srbije. Puna podrška Aleksandre!

caca

26.02.2023 13:17

Sutra smo svi uz predsednika kome je potrebna podrška,jer je pred njim težak i važan sastanak!

Hana

26.02.2023 13:17

То је посвећеност и одговорност! Зато и имамо веру у добре вести!

VesnaP

26.02.2023 13:19

Sutrašnji sastanak u Briselu je deo narednih rundi sastanaka po pitanju formiranja ZSO od strane Prištine. Pred Srbijom je još puno borbe za KiM i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.