LAJČAK IZJEDNAČIO OBAVEZE SRBIJE I PRIŠTINE! Pred najavljeni sastanak u Briselu dva zahteva: Zajednica srpskih opština i Srbi u institucijama

Autor:

Vesti

21.02.2023

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedelju dana pre najavljenog sastanka Aleksandra Vučića i ALjbina Kurtija u Briselu, posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak stavio je u isti "koš" obaveze Beograda i Prištine.

LAJČAK IZJEDNAČIO OBAVEZE SRBIJE I PRIŠTINE! Pred najavljeni sastanak u Briselu dva zahteva: Zajednica srpskih opština i Srbi u institucijama

Foto: Tanjug/AP/prixabay.com

Lajčak je istakao da postoji spisak neizmirenih obaveza iz "paketa dogovorenog 2013. godine", pa se od Prištine očekuje da formira Zajednicu srpskih opština, a od Beograda da omogući povratak Srba u kosovske institucije.

Poruka medijatora pred novu rundu dijaloga, na kojoj treba da se razgovara o francusko-nemačkom planu kao novoj pregovaračkoj platformi, nije u skladu sa realnim stanjem u južnoj pokrajini i obavezama koji proizašle iz višegodišnjeg pregovaračkog procesa. Jer, Priština se obavezala da će oformiti ZSO potpisivanjem Briselskog sporazuma još 2013. godine, a baš zato što se to nije desilo čitavu deceniju Srbi su odlučili da se povuku iz kosovskih institucija. Stoga bi najpre trebalo razgovarati o ZSO, koja će imati svoj statut, skupštinu i nadležnosti, a zatim o narednim potezima, prenose Novosti.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

Živadin Jovanovića, nekadašnji ministar spoljnih poslova, kaže da je Zajednica srpskih opština mamac da Srbija poklekne kao država.

- Zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne sme biti u tuđim rukama. Svaki pregovarački okvir koji nije u okvirima Rezolucije 1244 i Ustava Srbije, uključujući i francusko-nemački odnosno, Šolc-Makronov plan je suprotan vekovnim interesima Srbije i njenoj budućnosti - istakao je Jovanović za Novosti.

Iz Brisela su saopštili da će tema razgovora biti "Predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Predsednik Vučić je nedavno rekao da ide da govori baš o ZSO:

- Ne možete da potpišete nešto pre 10 godina, a da neko potom kaže da Vučić hoće šoljicu kafe, ali bez šoljice. Oni koji su nešto potpisali moraju to i da ispune. Ispunite ono što ste potpisali. Onda idemo na ono što sledi dalje. Zna se šta je to što morate da uradite.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, ALjbin Kurti, Miroslav Lajčak i Žozep Borelj

Žiofre: Važno da se sastanak održi

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre smatra da je veoma važno da se u Briselu "održi sastanak posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i da mu prisustvuju Vučić i Kurti":

- Važno je da se razgovara o predlogu Evropske unije. Svi lideri EU izneli su snažnu poruku da je to istorijska prilika za normalizaciju odnosa i za napredak.

On je dodao da EU očekuje od Srbije da uskladi spoljnu politiku sa EU koja je uvela sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.    

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (103)

Loading
Nesa

21.02.2023 09:17

Prvo ZSO pa po ratak u institucije na KIM.

Nesa

21.02.2023 09:19

Kurti nije ispostovao ni jedan dogovor,a sada hoce da razgovara i da trazi resenje za nastavak dijaloga.

Dobrilo

21.02.2023 09:20

Formiranje ZSO ne smije da se dovodi u pitanje. To je međunarodna obaveza Prištine.

Gordana

21.02.2023 09:25

Srbija se uvek pridržava potpisanih sporazuma i ispunjava svoje obaveze. Fok terorista Kurti izbegava i ne želi da sprovede prethodno dogovoreno i potpisano.