TERORISTA KURTI NAJAVLJUJE RAT! Premijer lažne države izgubio kompas: Za sve krivi Beograd!

Autor: Republika

Vesti

16.02.2023

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da "nije nemoguće da dođe do novog rata ukoliko pregovori između Beograda i Prištine propadnu", i ponovio da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), jer je, kako tvrdi, to "aparthejd".

TERORISTA KURTI NAJAVLJUJE RAT! Premijer lažne države izgubio kompas: Za sve krivi Beograd!

Foto: TANJUG/AP, Printscreen

Kurti je to izjavio u u intervjuu za Dojče vele i dodao da za sada nema planova o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da se nada da će se nastaviti pregovori na visokom nivou.

Kurti tvrdi da ukoliko dogovori propadnu, nije nemoguće da dođe i do novog rata i rekao da Priština jača bezbednosne i odbrambene kapacitete.

Ponovio je stav prištine da potpuna normalizacija odnosa mora imati "uzajamno priznanje kao centralni deo".

Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO tvrdi da sadrži "rasističke elemente" i ponavlja da je tzv. Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog. 

Prema njegovim rečima primena ZSO je aparthejd, dodaje da je formiranja zajednice bazirane na monoetničkoj osnovi neprihvatljivo i traži od Beograda da prvo formira zajednice u opštinama u južnom delu centralne Srbije ili Raškoj oblasti.

Na pitanje o tome na koji način planira da vrati Srbe koji su napustili institucije na KiM, Kurti je rekao da oni gradonačelnici koji su podneli ostavke više ne mogu da se vrate, već će morati da budu organizovani novi izbori.

Kurti kaže da odnosi Beograda i Prištine nisu normalni, a kako tvrdi to je zbog toga jer "Srbija nije normalna zamlja, već hibridni režim što je eufemizam za autokratiju".

Optužio je Beograda da je instruisao Srbe da napuste institucije na KiM, a "kriminalce na severu" KiM da skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta.

Tvrdi da kosovska policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (183)

Loading
Ana

16.02.2023 17:08

E pa Kurti, Srbija ti neće dozvoliti novi rat jer dosta je nama rata i gubljenja života bilo! ZSO na severu Kosmeta će se formirati hteo ti to ili ne! Vučić neće dozvoliti da nam Priština nameće sta treba da radimo!

Danica

16.02.2023 17:13

Kurti se malo zaneo. Kako ce da ga sutnu svi, koji su ga stitili, zbog svega sto radi

Ugi

16.02.2023 17:14

Kurti vodi rat sam sa sobom u svojoj ludoj glavi!!!

Kosta

16.02.2023 17:16

Znam da Srbija neće izazvati rat, a da li će Kurti, on to bolje zna, on i njegovi mentori. Čudno je da baš sad, nakon događaja od sinoć priča o tome. Kao da je u sprezi sa ekstremnim desničarima.