ŠTA AKO ZELENSKI ODIGRA NA KARTU KOSOVA? Sukob se širi na Balkan, NATO interveniše - dramatična analiza bivšeg šefa misije OEBS na KiM

Autor:

Vesti

31.01.2023

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džozef, predavač na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins, rekao je da je evropski predlog najbolje što može da se uradi između Prištine i Beograda u ovom trenutku.

ŠTA AKO ZELENSKI ODIGRA NA KARTU KOSOVA? Sukob se širi na Balkan, NATO interveniše - dramatična analiza bivšeg šefa misije OEBS na KiM

Foto: Tanjug/AP

Bivši zamenik šefa misije OEBS na Kosovu i Metohiji Edvard Džozef rekao je danas da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ima ključ da promeni dinamiku stvari na celom Zapadnom Balkanu.

Džozef je u Komitetu za spoljne poslove u britanskom parlamentu izjavio da će Zelenski "priznanjem nezavisnosti Kosova izvršiti promenu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tada bi pet država EU, dodaje Džozef, koje ne priznaju nezavisno Kosovo, "bile ostavljene da biraju između njega i ruskog predsednika Vladimira Putina", prenela je "Koha".

"Ukoliko Zelenski ustane i kaže da je priznanje Kosova u interesu Ukrajine i da Ukrajina priznaje nezavisnost Kosova, uključujući i intervenciju NATO, onda to menja dinamiku stvari. Privolite Grčku, a nakon što dođe Grčka, doći će i druge zemlje. To će napraviti situaciju državama iz EU koje ne priznaju Kosovo da se svrstaju ili uz Zelenskog ili uz Putina", rekao je Džozef.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Edvard Džozef

Džozef, predavač na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins, rekao je da je evropski predlog najbolje što može da se uradi između Prištine i Beograda u ovom trenutku. 

Ali tvrdi i da to neće rešiti problem.

"Sporazum koji je sklopljen je najbolje što okolnosti dozvoljavaju, nudi konkretna bilateralna poboljšanja, ali ne menja status geta za Kosovo ili čak potencijalno ne utiče na odnose Srbije sa Rusijom", rekao je Džozef.

Džozef je okrivio pet zemalja EU - Grčku, Kipar, Slovačku, Rumuniju i Španiju koje ne priznaju Kosovo, navodeći da su time reafirmisale poziciju Srbije.

"Direktno, ove države daju Beogradu polugu da napadne suverenitet i funkcionalnost tri od četiri susedne države, u kojima Srbi žive u značajnom broju, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Crnoj Gori", rekao je Džozef.

Džozef je rekao da samo u Hrvatskoj Beograd ne utiče na tamošnje Srbe i da se tamošnji Srbi ponašaju kao obični građani, a ne kao separatisti.

On je dodao da Srbija prema sporazumu treba da odustane od pokušaja da "blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", ali dodaje da ne kontroliše Srbija članstvo Prištine u NATO i Evropskoj uniji, već pet država EU.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Džozef je rekao da bi to trebalo da bude pitanje konačnog statusa.

"Autonomija u bilo kojem obliku, pa i benignom, je pitanje konačnog statusa, posebno u srpskoj zajednici sa separatističkom motivacijom. Tako su hrvatski Srbi dobili ovo udruženje, ali prvo su bili prisiljeni da prihvate hrvatske zakone. Potrebna je autonomija, onda kada prihvate suverenitet države u kojoj će se vršiti, to je vrlo jasno. Problem je u tome što je ZSO obaveza ranijeg sporazuma, a ne poslednjeg sporazuma", rekao je on.

U međuvremenu, Džozef je, komentarišući ocenu bivšeg britanskog diplomate Entonija Monktona da je "Srbima NATO bombardovanje duboko usađeno u sećanja i da to ne treba zaboraviti", rekao da je Zapad odmah posle 1999. stao na stranu Srbije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

"Zaustavili smo albanski ustanak u Preševskoj dolini. Napravili smo specijalni sud u Hagu, koji sudi samo Albancima, odnosno zločinima koje su počinili Albanci, a ne Srbi, dok smo 2020. godine naterali predsednika jedne republike Hašima Tačija da podnese ostavku i ode u Hag, gde odgovara na optužbe za zločine počinjene nad Srbima. Takođe, Džozef Bajden, dok je bio potpresednik SAD otišao je u Beograd, ne da se izvini za postupke NATO, već da izrazi saučešće zbog izgubljenih života. Dokazano je da se ne radi o velikoj Albaniji, da se ne radi o kažnjavanju Srba, već o reakciji na agresiju", napomenuo je Džozef.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (7)

Loading
Vizionar

31.01.2023 23:25

Ako je Zelenski dovoljno lud da prizna juznu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju kao samostalnu drzavu onda mora da prizna pravo Krimu, Donbasu, Luganskoj oblasti, pravo na odcepljenje i drzavnost. E sad, da je mudar nije ali, ni tada Spanija, Rumunija i Kipar sigurno nebi priznale ali ni Grcka i Slovacka jer one zbog svojih problema sa svojim pokrajinama ne priznaju juznu pokrajinu Srbije kao drzavu. Ovi amerikanci navikli da sve resavaju silom, ucenama, koltom. Prolazi vase vreme, ostace samo zgariste od vase sile.

Bedi

01.02.2023 02:55

Zanimljivo je kako funkcionišu ti belosvetski tzv. veliki umovi koji širom sveta propagiraju terorizam pod plaštom borbe za ljudska prava, dok na delovima teritorija suverenih država ili u čitavim državama postavljaju marionetske režime koji slepo izvršavaju njihove bolesne imperijalističke porive i želju za hegemonijom nad celim svetom. Očigledno misle da se medijskim manipulacijama i ovakvim spinovanjem može sakriti istina o jednoj bolesno patološkoj politici jedne naizgled velike zemlje koja svakim svojim postupkom odaje utisak slona u staklarskoj radnji koji ne shvata šta se oko njega dešava dok se sve čega se dotakne pretvara u ruševine.

Edvard glupi

01.02.2023 07:34

Kakav glup čovjek ovaj džozef, veze sa politikom ovo nema. Albanci, nema predaje...ništa od države, još par godina pa će te nazad na otok sa kojeg ste i došli

Јован

01.02.2023 10:53

За нас је овај лик безначајан и знамо шта је циљ његове приче. Каже да да се Срби у Хрватској понашају као обични грађани а не као сепаратисти. Само није рекао да су Срби у Хрватској уништени и сведени на статистичку грешку. Прецизније речено протерано је преко 250000 Срба из Хрватске. Овакве сподобе су плаћене да шире дезинформације и стварају конфузију. Ово су његови лични ставови којима покушава да нас оцрни у Свету.