TRI NAJBOLJE VESTI ZA SRBIJU: Svet i dalje u KRIZI, mi nižemo uspehe

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozitivni rezultati na svim poljima pokazatelj uspešne politike državnog rukovodstva

TRI NAJBOLJE VESTI ZA SRBIJU: Svet i dalje u KRIZI, mi nižemo uspehe

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Mada je svet i dalje u krizi, rat još bukti i nema naznaka da je blizu kraja, ekonomije brojnih zemalja su oslabljene, jedna mala Srbija beleži pozitivne rezultate na svim poljima, od ekonomije preko zarada do nataliteta...

Druga po redu velika kriza posle pandemije koronavirusa potpuno je uzdrmala svetsku ekonomiju, ali je srpska mudrom politikom ostala stabilna.

Zahvaljujući tome, dok u svetu i dalje zatvaraju fabrike i otpuštaju ljude, kod nas se otvaraju nova radna mesta, a uspeli smo i da povećamo zarade. I kao kruna tog rada, s boljim standardom došlo je i više dece.

- Počeli smo da se menjamo, da investiramo, da shvatamo da je ekonomija suština svega - poručio je predsednik Vučić.

On je građanima putem Instragram naloga poslao snažnu poruku.

- Moramo da čuvamo mir, stabilnost i moramo da grabimo krupnim koracima napred - stoji u objavi.

DOVOLJNO NAFTE I GASA

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković ocenila je da Srbija, uprkos ratu u Ukrajini, nije imala većih problema s uvozom energenata i da je država obezbedila dovoljne količine nafte i naftnih derivata, kao i gasa.

Dodaje da je rat uticao na ekonomiju naše zemlje, ali ne u velikoj meri, posebno kad su uvezene investicije u pitanju jer je naše tržište i dalje privlačno stranim kompanijama.

1. VRATILE SE RODE

Već početak godine obeležile su lepe vesti. U januaru je rođeno je 554 beba više nego u istom periodu prethodne godine. Naime, lane je u prvom mesecu u godini rođeno 4.829 dece, a ove 5.383. Pronatalitetna politika države, koja je značajno uvećala pomoć roditeljima, očito je dala rezultate, ali to nije jedini razlog zbog kog nam se rađa više dece.

- To nije samo posledica mera države na pospešivanju nataliteta, već je i rezultat većeg broja ljudi koji su se vratili u Srbiju. To je ogroman napredak - ocenio je predsednik Vučić.

Foto: Shutterstock

U januaru rođeno 554 beba više nego u istom periodu 2022.

Mada nije kraj meseca, već sada se zna, na osnovu broja podnetih zahteva za isplatu roditeljskog dodatka, da će i u februaru biti više beba nego prošle godine. Da postoji jedan uzlazni trend, govore i analize rađene u julu prošle godine, koje pokazuju da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja je imala porast novorođene dece u odnosu na 2021.

2. PO ZARADAMA STIŽEMO EVROPU

Građani se lakše odlučuju za potomstvo kada je standard bolji, pa 554 bebe više nego januara 2022. i nije veliko iznenađenje. Prosečna plata u Srbiji u decembru iznosila je 718 evra (oko 85.000), u Beogradu 930, a na nekim opštinama je iznosila i preko 1.200 evra!

Poređenja radi, u Novom Sadu zarade su skočile 109 odsto u odnosu na pre 10 godina, sa 420 na 877 evra. Zaposleni u javnom sektoru su početkom godine dobili povećanje od 12,5 odsto, pa će prosek biti još veći. Tada ćemo po visini zarada preteći Bugarsku, koja je zemlja članica Evropske unije, dok ćemo Mađarima i Rumunima biti za petama. Uporedo s platama, porasle su i penzije, pa su najstariji sugrađani ovog meseca dobili uvećane penzione čekove 12,1 odsto.

3. REKORDNE INVESTICIJE

U godini koju je obeležila ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza bez presedana Srbija je zabeležila rekordan nivo stranih direktnih investicija. Od ukupnog broja investicija na zapadnom Balkanu, u Srbiju je otišlo čak 62 odsto. Vrednost onoga što su strane kompanije i pojedinci uložili u Srbiju premašila je četiri milijarde evra.

Poslednja u nizu velikih investicija je fabrika "Kontinetal automotiv Srbija" u Novom Sadu, vredna 140 miliona evra. Samo ova kompanija planira da u naredne četiri godine uloži dodatnih 150 miliona evra i otvori još 1.500 dodatnih radnih mesta. Kako je obelodanio predsednik Aleksandar Vučić, postoji šansa da ova kompanija u Nišu otvori i logistički centar.

Foto: Tanjug/J. PAP

Fabrika Kontinetal automotiv Srbija u Novom Sadu

- Oni ne mogu da mi obećaju, ali je Saša (Ćoringa, generalni direktor "Kontinentala" u Srbiji, prim. aut.) bio u Nišu - rekao je Vučić.

A kako bi i ostatak zemlje išao u korak s velikim gradovima, predsednik Vučić je najavio da će Vladi predložiti da odobri dvostruke subvencije za investitore u južnu Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Blanki

24.02.2023 20:09

Jeste, vratile se rode, samo, radjaju se nesrpska deca, srbi za taj luksuz nemaju novca, pogotovu što im se od plate za socijalna davanja uzima ogroman novac, a radjaju se samo "mnjine" koje sede kući i žive od socijalnog primanja dok muževi rade! I, Imaju plaćeno školovanje, besplatno zravstvo... stanove, ničim zaradjene, ništa NE plaćaju... hranu skuvanu imaju džaba... Seljak mora da ore, seje, plevi...

SULTAN NA SCENI

24.02.2023 21:39

OPET filozof I spin majstor popuje

Daki

25.02.2023 05:36

Svako dete da prima decji dodatak.