OVO JE VAŽNO ZA CELU SRBIJU: Ivica Dačić objavio lepe vesti - nijedan Srbin neće ostati ravnodušan!

Autor:

Vesti

03.01.2023

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Dačić je ranije najavio da će Srbija i u ovoj godini nastaviti tešku diplomatsku borbu, ali već sada se vidi da se ona isplati.

OVO JE VAŽNO ZA CELU SRBIJU: Ivica Dačić objavio lepe vesti - nijedan Srbin neće ostati ravnodušan!

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

Uskoro će još jedna zemlja povući priznanje tzv. Kosova, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija je ranije saopštila da će u određenom trenutku objaviti koje su zemlje povukle priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, mimo onih za koje je to poznato.

Dačić je ranije najavio da će Srbija i u ovoj godini nastaviti tešku diplomatsku i političku borbu vezanu za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Da podsetimo, 25. novembra se Indija još jednom izjasnila da neće menjati svoj stav, te da neće prinati lažnu državu Kosovo, što je za Prištinu bio još jedan hladana tuš.

- Indija ne priznaje tzv. Kosovo, a Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje je saopštilo da je stav te zemlje o Kosovu i Metohiji poznat i da nema promena - izjavio je u novembru portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Arindam Bagči.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je tada i da je realno do dođe do novih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj sednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika.

Vlada Srbije još je iste večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”, a potom je sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije.

Sednica je održana 18. februara i na njoj je 225 zastupnika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo suzdržanih ni glasova protiv, dok zastupnici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke vojvođanskih Mađara nisu glasali.

Države koje nikada nisu priznale lažnu državu Kosovo su: Alžir, Angola, Argentina, Azerbejdžan, Bahami, Belorusija, Butan, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Brazil, Venecuela, Vijetnam, Gruzija, Grčka, Gvatemala, DNR Koreja, DR Kongo, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Etiopija, Zambija, Zimbabve, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Jamajka, Jermenija, Južna Afrika, Južni Sudan, Kabo Verde, Kambodža, Kamerun, Kazahstan, Kenija, Kina, Kipar, Kirgistan, Republika Kongo, Kuba, Laos, Liban, Mali, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Maroko, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal, Nikaragva, Nigerija, Paragvaj, Rumunija, Rusija, Ruanda, Sent Vinsent i Grenadini, Sao Tome i Prinsipe, Sejšeli, Slovačka, Solomonska Ostrva, Srbija, Sudan, Surinam, Sirija, Tadžikistan, Trinidad i Tobago, Tunis, Turkmenistan, Uganda, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Filipini, Čile, Španija, Šri Lanka, Sveta Stolica, Palestina, Burundi, Liberija,  Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija Komora,  Madagaskar, Palau, CAR, Togo, Gana, Nauru, Sjera Leone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading