PRIŠTINA NE PRESTAJE SA SRAMNIM POTEZIMA: Kurti zabranio patrijarhu Porfiriju odlazak u Pećku patrijaršiju - poglavar SPC sa zaprepašćenjem primio vest!

Autor:

Vesti

25.12.2022

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji

PRIŠTINA NE PRESTAJE SA SRAMNIM POTEZIMA: Kurti zabranio patrijarhu Porfiriju odlazak u Pećku patrijaršiju - poglavar SPC sa zaprepašćenjem primio vest!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ/AP

Patrijarh Porfirije i Aljbin Kurti

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je Patrijarh iguman, tojest starešina.

Patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u Pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje hiljadu i pet stotina godina.

Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno.

Da podsetimo, patrijarh Porfirije je u oktobru ustoličen na čelo SPC i mesto patrijarha baš u Pećkoj patrijaršiji.

U 10.44 14. oktobra, patrijarh Porfirije uveden je u tron patrijarha srpskog. U drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih "aksios" (što na novogrčkom jeziku znači ''dostojan'').

Ni tada situacija na Kosovu i Metohiji nije bila povoljna, ali je ceremonija bila omogućena.

Danas, situacija je i dalje složena, ali nije bilo konkretnih razloga da se patrijarhu onemogući da dođe u Pećki patrijaršiju pred praznik Rođenja Hristovog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading