EKSKLUZIVNO! Potpredsednik RS Ćamil Duraković: Dodika je izabrao narod i ja to cenim i poštujem!

Autor:

Vesti

06.11.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa Miloradom želim saradnju, koja će doneti dobro svim našim građanima, kaže Ćamil Duraković

EKSKLUZIVNO! Potpredsednik RS Ćamil Duraković: Dodika je izabrao narod i ja to cenim i poštujem!

Foto: Printscreen/BIR TV

Dejtonski sporazum mora da bude svetinja za sve nas, poručuje novi potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković u razgovoru za Republiku.

Naš sagovornik izabran je na funkciju zahvaljujući pravilu koje kaže da Bošnjaci moraju imati potpredsednika RS, baš kao i Hrvati. On, shodno tome, naglašava da je politika pomirenja jedina koja može svima da omogući bolji život.

U Banjaluku je, ističe, odlučio da ode pružene ruke i otvorenog srca.

- Koliko god nas neko delio na Srbe, Bošnjake i Hrvate, ja želim da poštujem instituciju predsednika entiteta Republike Srpske. Jer da ne postoji predsednik, ne bi postajao ni potpredsednik.

Kako ćete sarađivati sa predsednikom RS Miloradom Dodikom?

- Gospodina Dodika je izabrao srpski narod. Možemo mi lično da poštujemo ili ne poštujemo jedan drugog, ali ako govorimo o instituciji predsednika, onda to treba i mora da se poštuje. I da je bila izabrana Jelena Trivić, ja bih se isto ponašao. S obzirom na to da je izabran gospodin Dodik, ja s njim želim saradnju za dobrobit svih naših građana jer smo im to i obećali. Skoro sam, pa siguran da i gospodin Dodik želi dobro svom narodu, te tako, ako svi želimo isto, ne vidim zašto bi bio problem da sedimo i razgovaramo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik RS Milorad Dodik

Kako gledate na opstanak Republike Srpske u ovim teškim vremenima?

- Dejtonskim sporazumom dobili smo ustavni okvir BiH, koji je bio nužda i rezultat tadašnjeg kompromisa srpske, hrvatske i bošnjačke strane. On je doneo mir i to bi svima trebalo biti sveto u odnosu na sve drugo što se dešava. Najvažnije je u vremenu kada je potpisan sporazum bilo da prestanu međusobno ubijanje i rat. Ako se to postiglo ovakvim ustavnim okvirom, onda ga i danas moramo poštovati. Nestanak Republike Srpske, kao i otcepljenje, iste su utopijske politike koje mogu samo da nas vrate unazad. Ukoliko je to svima jasno, onda ne treba da gubimo energiju na apsurdne stvari, već treba da se vratimo realnosti i bavimo onim što je moguće u ovom trenutku.

Na čemu ćete, kao potpredsednik, najviše raditi?

- Politika koja se zagovara od srpskih političkih stranaka jeste destrukcija i negiranje države Bosne i Hercegovine. Ako se prihvata država BiH, onda time i oni koji vode politiku Sarajeva prihvataju Republiku Srpsku. To treba da bude međusoban respekt. Svaki pokušaj negiranja države ili entiteta dovodi do političkog sukoba. To je nešto što moramo rešiti.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kakva će biti saradnja sa Srbijom?

- Mi imamo određenu saradnju u prošlosti, ne mogu da kažem da nismo imali korektan odnos. Gospodin Aleksandar Vučić je predsednik Republike Srbije, izabran od građana Srbije i to mora da se poštuje. Ako smo demokratsko, civilizovano društvo, onda poštujemo legitimni izraz volje naroda jedne države. Moja ruka je njemu pružena, kao i svim drugim predsednicima u okruženju i svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading