KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici položili zakletvu!

Autor:

Vesti

01.08.2022

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačno četiri meseca nakon parlamentarnih izbora konstitutivna sednica Narodne skupštine održaće se danas sa početkom u 10 sati.

KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici položili zakletvu!

Foto: D. Kadić

Konstitutivnom sednicom predsedavaće najstariji poslanik i pomagaće mu četiri najmlađa poslanika sve dok se ne izabere novi predsednik skupštine. Najstariji poslanik u novom sazivu je Vladeta Janković (82) koji je, inače, bio kandidat koalicije "Ujedinjeni" za gradonačelnika Beograda.

Na sednici bi parlament trebalo da dobije novog predsednika Vladimira Orlića koji je kandidat i potpresednik Glavnog odbor SNS-a, ali i sedam potpresednika, kao i da formira 15 poslaničkih klubova i parlamentarne odbore.

Poslanici položili zakletvu

Potvrđen je mandat svim poslanicima, 250 koliko čini Skupštinu Srbije. Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova.

Republika

Foto: D. Kadić

 

Poslanici su položili zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!".

Nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Nakon pauze od sat vremena, nešto posle 11.30, nastavljena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Republika

Foto: D. Kadić

 

Na sednici će sada uslediti verifikacija mandata novim poslanicima.

Sednici prisustvuje 241 poslanik.

Nastavak nakon pauze

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije Vladeta Janković prekinuo je prvi deo sednice, koja će biti nastavljena nakon 60 minuta pauze.

Dačić otkrio izbor SPS-a za svoje redove

- Naša poslanička grupa će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine. Ja ću biti šef poslaničkog kluba SPS, a moj zamenik Đorđe Milićević – rekao je Ivica Dačić.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković 

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije počela je danas oko 10 sati, a prva tačka denvnog reda je potvrđivanje mandata novim poslanicima.

Republika

Foto: D. Kadić

 

Sednica je počela intoniranjem himne, a predsedava joj najstariji poslanik Vladeta Janković sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Otvarajući sednicu, Janković je čestitao na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu.

Jankoviću će u vođenju sednice pomagati četiri najmlađa poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nade”. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Stigao je i najstariji poslanik Vladeta Janković!

Marinika Tepić, potpredsenica SSP, dočekala Pavla Grbovića (PSG) pa mu rekla: "Pa, Pajo neka nam je sa srećom".

Ivica Dačić, lider socijalista i dosadašnji predsednik Skupstine, upravo je izjavio u parlamentu da ce on biti sef poslanicke grupe SPS, Đorđe Milićević njegov zamenik i da će SPS kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika parlamenta.

Usame Zukorlić, Milica Đurđević Stamenovski stigli u Narodnu Skupštinu.

Istakao je da je sa predsednikom Srbije i SNS dogovoren nacelan nastavak saradnje, a da ce se o konkretnim pozicijama u Vladi znati u narednih 10-ak dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading