KONSTITUISANJE SKUPŠTINE SRBIJE: 13. parlament od uvođenja višestranačja, sedam potpredsednika

Autor:

Vesti

01.08.2022

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija danas dobija 13. parlament od uvođenja višestranačja. Na konstitutivnoj sednici, koju je sazvao odlazeći predsednik Skupštine Ivica Dačić, najpre će biti potvrđeni mandati novim poslanicima, a na dnevnom redu je i izbor predsednika, potpredsednika, članova radnih tela...

KONSTITUISANJE SKUPŠTINE SRBIJE: 13. parlament od uvođenja višestranačja, sedam potpredsednika

Foto: Republika

Kandidat SNS za predsednika Skupštine je Vladimir Orlić, dok će novi saziv imati dva potpredsednička mesta više, ukupno sedam, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Njima će pripasti i pet mesta šefova parlamentarnih odbora.

Prema predlogu koji je utanačen na konsultacijama parlamentarnih stranaka, potpredsednička mesta će "podeliti" SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija NADA.

U igri za potpredsedničko mesto koje sleduje naprednjacima su trenutno Sandra Božić, Milenko Jovanov, Marina Raguš i Nevena Đurić. Socijalisti se još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine, a gotovo je izvesno da će u ime Saveza vojvođanskih Mađara potpredsednica parlamenta, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Parlament

Klub oko SSP za potpredsedničku poziciju predložiće Borka Stefanovića, NADA Božidara Delića, a DS zajedno sa Narodnom strankom, Ne davimo Beograd i Zajedno - Zorana Lutovca.

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio je juče da je vladajuća stranka, koja će imati najveći broj poslanika i u novom sazivu Skupštine, ponudila opoziciji više mesta u rukovodstvu parlamenta i odborima nego ikada, što bi, kaže, i sami priznali da su fer, ističući da je to važno za dalji razvoj demokratije u Srbiji, prenose mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading