PUTIN I ĐINPING TRLJAJU RUKE: Posle samita u Briselu, EU gura Balkan ka Rusiji i Kini

Autor:

Vesti

24.06.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brisel želi, traži, zahteva, savetuje, ali ništa ne nudi zauzvrat. Bar ne zemljama zapadnog Balkana. Samit na kojem su oči u oči razgovarali šefovi država EU s liderima našeg regiona, prema ocenama svih učesnika, uključujući i evropske, pa čak i hrvatske zvaničnike, sveo se na prazne priče.

PUTIN I ĐINPING TRLJAJU RUKE: Posle samita u Briselu, EU gura Balkan ka Rusiji i Kini

Foto: Tanjug

Predstavnici EU priznaju da politika koju vode gura ceo region ka Kini i Rusiji, te da posle samita u Briselu ruke mogu da trljaju predsednici dve pomenute države Vladimir Putin i Si Đinping. Njihove zemlje ne samo da su spremne nego imaju konkretne ponude za jačanje veza i projekte za ekonomsku saradnju, koja je u vreme krize zbog rata u Ukrajini u fokusu vlada svih država.

Pokušaj da se situacija posle samita donekle spase bila je odluka Bugarske da odustane od blokade evrointegracija Severne Makedonije.

PRIZNANJE NEUSPEHA

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Miroslav Lajčak

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da odluke koje je EU donela u vezi Ukrajine i Moldavije i dodeli im status kandidata za EU pokazuju da Unija, kada je jedinstvena, može biti geopolitički stub i međunarodni akter. Priznaje da, na drugoj strani, EU je pokazala da joj te iste vrline nedostaju na zapadnom Balkanu i da bez jedinstva nema odlučnosti.

- Postoji jedan region gde niko ne sumnja da Evropa mora imati vodeću ulogu, a to je zapadni Balkan, ali mi ne uspevamo u tome. Zbog toga su reakcije na Brisel na zapadnom Balkanu negativne. Postoji mnogo frustracija - rekao je Lajčak.

Pozvao je EU da ne dozvoli primenu dvostrukih standarda. Ukazao je da status kandidat čeka i BiH, te da niko ne može da kaže da ta zemlja nije ispunila uslove koliko i Moldavija (u četvrtak u Briselu dobili zeleno svetlo za početak pregovora sa EU). Međutim, engleski specijalac za Balkan Stjuart Pič rekao je da politički rizici u BiH ne smeju postati i bezbednosni.

- Ne kažem da postoji bezbednosni problem na zapadnom Balkanu, ali da bi trebalo biti veoma obazriv zbog ruskog uticaja. Nije tačno da su Rusija i Kina prijatelji tih država, to je EU - poručio je Pič.

TAOCI SVOJE POLITIKE

Martin Klus, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Slovačke, istakao je da njegova zemlja želi da svih šest država zapadnog Balkana dobije evropsku perspektivu. On je ocenio da će Crna Gora uskoro postati deo EU. Što se BiH tiče, kaže da je postavljen cilj oktobar, kada bi ta zemlja mogla postati kandidat.

U vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom poručio je da se ne sme dozvoliti da jedna zemlja, Bugarska, drži druge kao taoce, te se založio za razmatranje sistema donošenja odluka konsenzusom u EU.

Suzana Grubješić: Ništa za ceo region

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Suzana Grubješić

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje da Samitom EU - zapadni Balkan region ništa nije dobio:

- Ništa nije ni ponuđeno. Srbiji nije otvoren klaster 3 iako je spreman, a ostala bez otvorenih novih klastera. Nema dileme zbog čega ga nisu otvorili. Taj problem, naše neusklađivanje sa zajedničkom spoljnobezbednosnom politikom i pritisci o kojima je Vučić govorio neće prestati. To će biti posao za novu vladu, koja mora da donese neke odluke.

Peter Sijarto: Bez Balkana nema bezbednosti

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Peter Sijarto

Brisel i svaki glavni grad u zapadnoj Evropi trebalo bi da shvate da će uskoro biti teško govoriti o bezbednosti u Evropi bez integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, odluke Evropskog saveta koje su prekjuče donete izazvale su razočaranje u nekoliko zemalja koje teže da se pridruže EU, preneo je MTI.

Dodao je da je Mađarska, kao sused zemalja zapadnog Balkana, "potpuno svesna važnosti stabilnosti tog regiona i da bi bilo dobro da se to razume i u zapadnoj Evropi".

Milanović: Bezobrazni cinizam

Republika

Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD SUSAK

Zoran Milanović

Odluka Evropskog saveta da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a isto ne učini Bosni i Hercegovini, jeste bezobrazni cinizam i hrvatska politička tragedija, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

- Ovo je izdaja. Ovo je hrvatska politička tragedija. Ovo još ne možemo staviti u kategoriju veleizdaje, ali ovo je izdaja. Jedna hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično objašnjava da im se u stvari pomaže.

Odluka lidera država članica EU da dodele kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, te obećanje evropske perspektive Gruziji, posebno je iznervirala hrvatskog šefa države. Milanović je prozvao ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana za sramoćenje Hrvatske pošto je rekao da BiH, kao disfunkcionalna država, ne može biti kandidat za EU.

- Šta je s Ukrajinom? Ukrajina je funkcionalna država? BiH je i pre ruskog upada u Ukrajinu za Ukrajinu bila Švajcarska - dodao je Milanović.

Bugarsko zeleno svetlo

Bugarski parlament dao je juče vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU, što je odluka koja bi mogla da omogući početak pregovora Skoplja o pristupanju Uniji. Ovom odlukom parlamenta prihvata se predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju i od vlade traži da ukine veto uveden 2020. zbog spora oko istorije i jezika.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina, a zeleno svetlo za početak pregovora dobila je 2020, ali još ne i datum. Zemlje članice EU već od ponedeljka kreću u razgovore o pregovaračkom okvir za Severnu Makedoniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading