MOSKVA UDARA ISPOD POJASA! Ruski ambasador bi da nas postrojava: Harčenko na tajkunskoj televiziji soli pamet Srbiji!

Autor:

Vesti

17.06.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši sagovornici pitaju da li bi Putin i Rusija ćutali da srpski zvaničnik ode kod Navaljnog i govori šta Moskva treba da radi.

MOSKVA UDARA ISPOD POJASA! Ruski ambasador bi da nas postrojava: Harčenko na tajkunskoj televiziji soli pamet Srbiji!

Foto: ST/N.MANDIĆ

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko praktično je poručio da Srbija nije suverena država i ne vodi samostalnu politiku, nego je ucenjena sa zapada, pa zato vuče poteze koji su razočarenje za Moskvu, iako je lično on nedavno kazao (čitaj zapretio) da bi uvođenje sankcija Rusiji proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Konačno, ove lekcije je održao pošto je ugošćen na TV N1, koja posluje u okviru "Junajted medije" tajkuna Dragana Šolaka. I to su samo neke od poruka s tog opozicionog glasila.

Kako je odnose Srbije i Rusije ocenio osmicom, nameće se retoričko pitanje da li bi ocena dramatično pala da je neki srpski zvaničnik otišao na ruski medij, koji je, hipotetički, u vlasništvu tamošnjeg žestokog opozicionog lidera, kao što je, recimo, Aleksej Navaljni, i tamo govorio kakvu politiku treba da vode Vladimir Putin i Rusija.

Keca bi dobili, ocenjuju sagovornici Republike i dodaju da bi, u tom slučaju, naš diplomata brzinom svetlosti bio proteran kao persona non grata.

GLUPO JE TO REĆI

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

A Bocan-Harčenko u emisiji "Iza vesti" na TV N1, govoreći o srpsko-ruskim odnosima, ukazao je da se oni suštinski ne menjaju iako su ih neki koraci koje je preduzela Srbija - poput glasanja za rezoluciju UN protiv invazije na Ukrajinu - razočarali.

- Glupo bi bili reći da nam je svejedno. Jesmo razočarani, ali odlično razumemo razlog zašto je Srbija morala da glasa na takav način. Zbog neverovatnog pritiska Zapada izvan svakih razumljivih granica. Primorana je.

Dok od Rusije, tvrdi on, Srbija nikada nije trpela pritiske. Prvo je kazao da, kao pritisak, ne vidi ni svoju izjavu da bi uvođenje sankcija proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi (?!), ali je onda u nastavku razgovora na TV N1 objasnio da bi bila "budalaština i glupo" reći da bi sankcije ostale bez ikakve štete. I da je to realnost, a ne poruka.

PRETNJE NEREDIMA

Analitičar Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže za Republiku da nije ovo prvi put da ruska diplomatija nastoji da suverene odluke Srbije nipodaštava, marginalizuje i tumači kao slabost:

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

- Setimo se Marije Zaharove (portparolke ruskog MSP) u njenim naletima na predsednika Vučića i premijerku Brnabić. Sada nam ruski ambasador Harčenko šalje pretnje neredima i posledicama preko medija naklonjenih opoziciji. Zamislite da li bi u Rusiji mogao naš ambasador da kritikuje rusku agresiju, energetsku ucenu ili stanje ljudskih prava u bilo kom mediju, mislim da bi bio proteran kao persona non grata. Nažalost, postaje ogoljeno i sasvim jasno da nas Rusija ne gleda kao ravnopravnog partnera, već nam poručuju da smo im dužni i obavezni.

Dok je negirao suverenost Srbije da odlučuje u svom najboljem interesu, zaključuje Obradović, nije našao za shodno da ponudi bar neku investiciju, navede ekonomsku i razvojnu pomoć.

- Umesto toga je preuzeo opozicioni narativ i direktno se upleo u dnevnopolitičko spletkarenje.

Neiskrenost i neprincipijelnost

Republika

Foto: printscreen/N1

Dragan Šormaz

Poslanik i predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz kaže za Republiku da se zalaže za medijske slobode, ali da, za razliku od Harčenka, koji gostuje po opozicionim medijima u Srbiji, nijedan srpski zvaničnik ne bi imao takvu mogućnost:

- Što se tiče odluke Srbije da podrži rezoluciju u UN, ambasador bi morao da zna da je to principijelan postupak Srbije jer poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet svih država. Što se tiče EU, Rusija je tu neiskrena kada kaže da nema ništa protiv našeg članstva. Naprotiv, čini sve da do toga ne dođe, najpre zbog poglavlja 31 - spoljne i bezbednosne politike.

HARČENKOVE LEKCIJE

  • razočaran odlukom Srbije što je u UN osudila rat u Ukrajini
  • preti kaznama ukoliko Beograd uvede sankcije Rusiji
  • iako, uprkos žestokim pritiscima, Srbija nije uvela sankcije, Harčeno i dalje priča da Srbija vodi politiku na koju je primorana

Ko je Aleksej Navaljni (46)

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

- ruski je opozicioni lider

- poznat po istragama korupcije u Rusiji

- smatra se glavnim protivnikom ruskog rukovodstva s predsednikom Vladimirom Putinom na čelu

- 20. avgusta 2020, zbog posledica trovanja, pao u komu. Do 20. septembra lečio se u Berlinu

- nakon povratka u Rusiju Navaljni i njegova supruga su uhapšeni 17. januara 2021, pri kontroli pasoša

- nekoliko procesa vođeno protiv njega

- osuđen marta ove godine na devet godina zatvora, ovoga puta zbog navodne pronevere četiri miliona evra donacije iz fondacije koju je vodio

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Зум

17.06.2022 20:24

Да да баш смо суверени...

Атаман

17.06.2022 23:05

Vi očigledno nemate pojma šta je Rusija jer ste polupismeni; istoriju ne znate ili je ignorišete?; ne verujem da ste imali pretke koji su ratovali ove protiv nacista. Da ste imali i bili vaspitani, znali bi da 27 miliona Rusa poginulih za vreme rata daju pravo da svaku zemlju koja bi negativno postupala prema njoj znači automatski stavljanje na listu neprijateljskih zemalja. U skladu sa Poveljom UN, takva zemlja suštinski podržava i nacizam. No, stići će i do Srbije DENACIFIKACIJA, jA SE NADAM TOME. DO TADA UŽIVAJTE U SVOM BEZNAČAJU

ZAvram

18.06.2022 01:16

После овог је.еног текста, никада више нећу отворити "Српски"! Баш сте храбри, се.оње! ..бали вас и Обрадовић. и Шормаз (одвратни су, да мере нема). Срам вас било! Шта је амбасадор РФ рекао, а да није тачно? Додуше, не знам шта је тражио на Непријатељској 1, али, ваше писаније је постало обичан шљам!Марш у п.м.!

Pitam se

18.06.2022 02:17

Evo, uopšte ne razumem ovaj tekst! “Na tajkunksoj televiziji soli pamet…” Mislite li da bi drugačije pričao da je na nekoj od televizija koje nisu “tajkunske”? Hm?