PUTIN UPOREDIO SEBE SA RUSKIM CAREM: Na nama je da vratimo teritoriju, kao što je uradio Petar Veliki!

Autor:

Svet

11.06.2022

05:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rat protiv Ukrajine sa osvajanjem Petra Velikog tokom 18. veka, na svečanosti na kojoj je odao počast tom ruskom caru povodom 350. godišnjice njegovog rođenja.

PUTIN UPOREDIO SEBE SA RUSKIM CAREM: Na nama je da vratimo teritoriju, kao što je uradio Petar Veliki!

Foto: Tanjug/AP

Ne prestaju spekulacije o stanju Vladimira Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 9. juna, nakon posete izložbi u Moskvi posvećenoj caru, govorio o potrebi svoje zemlje da "vrati" teritoriju i "odbrani se" i povukao paralele između Petrogradskog osnivanja Sankt Peterburga 1703. i ambicija moderne Rusije, preneli su mediji.

Kada je Petar osnovao novu prestonicu, "nijedna evropska država nije je priznala kao Rusiju. Svi su je priznali kao Švedsku", rekao je Putin.

- Šta je (Petar) radio? Vratio ju je i ojačao. To je i uradio. I izgleda da je na nama da vratimo i ojačamo - rekao je Putin.

U televizijskim komentarima 106. dana svog rata u Ukrajini, on je dodao: "Ako polazimo od činjenice da ove osnovne vrednosti čine osnovu našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo zadatke sa kojima se suočavamo."

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog odbacio je ove komentare i, kako je rekao, svaki pokušaj legalizacije krađe zemlje.

- Zapad mora da povuče jasnu crvenu liniju kako bi Kremlj razumio cenu svakog sledećeg krvavog koraka... mi ćemo brutalno osloboditi naše teritorije - rekao je Mihail Podoljak.

Putin je ranije pokušao da opravda rusku invaziju na Ukrajinu, koju je pokrenuo 24. februara, tvrdnjom da Ukrajina nema pravi nacionalni identitet ili tradiciju državnosti, te da je Rusija delovala da razoruža i "denacifikuje" Ukrajinu.

U julu 2021. Kremlj je objavio dugačak Putinov esej u kojem je tvrdio da su Rusija i Ukrajina jedna nacija, veštački podeljena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading