SRBIJA SE ZALAŽE ZA MIR: Vučić u Predsedništu nakon uručivanja ordena (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.04.2022

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik se obratio nakon ceremonije uručivanja Ordena srpske zastave drugog stepena Ladislavu Hamranu.

SRBIJA SE ZALAŽE ZA MIR: Vučić u Predsedništu nakon uručivanja ordena (VIDEO)

Foto: TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Evrodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu.

Ceremonija uručivanja održana je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Predsednik je odgovorio na pitanja novinara nakon ceremonije uručivanja Ordena.

O pristupanju Srbije Evropskoj uniji i stavu građana

–  Ako biste mene pitali, nisam dobar ni kao prenosilac poruka jer sam izloženiji pritiscima. Ako moram da kažem šta su razlozi za nižu popularnost EU ima krivice i u nama, a ako pogledate, ono što je važno je da stranka koju vodim gotovo preslikava javno mnjenje Srbije. Smatram da je Srbiji mesto u EU, da treba da nastavimo da se borimo za dostojanstven put u Evropu ali da treba da čuvamo svoje, svoju samostalnost u odlučivanju, barem dok ne postanemo članica, ali ni tada vam niko ne oduzima ni glas, ni mozak ni jezik.

O situaciji u Ukrajini i Rusiji

Ponašamo se jasno, podržavamo međunarodno javno pravo, ne šaljemo oružje, Srbija se postojano i veoma odgovorno zalaže za mir. Mnogi nemaju razumavanja za poziciju Srbije i oni ne mogu da razumeju kakvo je iskustvo građana Srbije sa tom agresijom i ne mogu da razumeju drugačije emocije. Ne mogu i neće da razumeju poziciju Srbije u UN, gde smo uvek imali podršku Rusije, a ne tih zemalja koje bi danas da nas teraju u politiku sankcija – istakao je predsednik Vučić.

Republika

Foto: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kroz razgovor sa američkim senatorima pokrenuli smo razne teme, imali dobar razgovor za koji verujem da produbljuje našu zaradnju, kao i o temama koje nisu lake. Verujem da ćemo nastaviti dalju saradnju po svim ključim pitanjima – kazao je on i dodao:

Što se tiče razgovora sa Lajčakom, nadamo se nastavku dijaloga na visokom nivou. Zabrinut sam zbog pretnji koje dolaze iz Prištine, i po pitanju nepoštovanja Briselskog sporazuma, moja molba Albancima i EU, je da povedu računa o onima koji svakoga dana govore o ugroženosti, a jedini cilj im je napad na Srbe. Molimo ih da to ne čine jer to je važno i za stabilnost celog regiona, za sve naše ljude. Da sačuvamo mir. O svemu ovome sam govorio i Miroslavu Lajčaku. Srbija se postojano i odgovorno zalaže za mir – rekao je Vučić

O sankcijama Rusiji

Ponosan sam što u Srbiji ne postoji ni antiruska, ni antiukrajinska histerija. Ponosan sam što u Rusiji i Ukrajini niko ne uništava ruska dela. Ono što je važno je da u ovoj zemlji postoji mnogo njih koji sve znaju bolje od državnog rukovodstva. Nekoga baš briga što može da obmanjuje javnost svaki dan jer nema nikakvu odgovornost. Mi smo jedini koji nisu uveli nikakvu restriktivnu meru Rusiji. Da li nama takav stav donosi probleme? Nema sumnje. Mi ćemo gledati da se držimo principa kojih se mnogi drugi ne drže.

O napadima na Mikija Manojlovića

Ne znam imamo li većeg glumca od Manojlovića. Ponosan sam što je taj čovek govorio slobodno i iz svoje glave i što niste mogli medijskim pristupom da mu promenite stav. Nisam ja veliki lider, niti sam to mislio. Samo sam štitio interese Srbije i grčevito se borio za to. Ne možete da razumete koliko energije i priprema zahteva jedan susret sa američkim senatorima, da se izborite za svoju zemlju, pravo na stav, povoljniju poziciju. Kada neko poput Manojlovića ima reči hvale. Hvala mu na hrabrosti jer znao je sa čime će biti suočen.

O smrti Radoša Milovanovića

Danas je preminuo i Radoš Milovanović direktor fabrikme "MB Namenska" i to je veliki gubitak za našu zemlju. Bio je od velikog značaja za našu zemlju kao i fabrika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading